x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, prăbuşit de deficitul bugetar

Leul, prăbuşit de deficitul bugetar

de Daniela Ivan    |    15 Ian 2008   •   00:00
Leul, prăbuşit de deficitul bugetar
Sursa foto: Angelo Brezoianu/

Cursul euro a depăşit ieri pragul psihologic de 3,7 lei. La prăbuşirea leului au pus umărul investitorii speculatori, dar şi autorităţile locale şi guvernamentale, care au cheltuit peste 4 miliarde de euro în ultimele două luni din 2007.

CONSECINŢE - Cheltuielile de la finele lui 2007 au afectat moneda naţională


Cursul euro a depăşit ieri pragul psihologic de 3,7 lei. La prăbuşirea leului au pus umărul investitorii speculatori, dar şi autorităţile locale şi guvernamentale, care au cheltuit peste 4 miliarde de euro în ultimele două luni din 2007.

 

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a atins luni nivelul maxim din ultimii aproape trei ani, de 3,7106 lei/euro, după ce moneda naţională a continuat să se deprecieze în prima parte a şedinţei interbancare. Un nivel mai ridicat a fost atins la 17 februarie 2005, când BNR a cotat un euro la 3,8026 lei. “Aşteptăm discursul ministrului Vosganian referitor la deficitul bugetar. Ne aşteptăm ca rata să mai crească pe parcusul zilei de astăzi”, a spus un dealer. După anunţarea datelor privind deficitul bugetar, rata de schimb a coborât sub nivelul de 3,7 lei/euro, la 3,6980 lei/euro, pentru a urca de câteva ori spre 3,7150-3,7200 lei/euro. Moneda naţională a continuat să se deprecieze comparativ cu cea europeană, cursul de schimb urcând în prima oră de tranzacţionare de luni până la 3,7250 lei/euro, pe fondul transferării unor volume destul de mari, potrivit dealerilor. “Se continuă tendinţa de depreciere a monedei naţionale, ca urmare a sentimentului negativ existent pe piaţă”, a afirmat alt dealer.

 

CHELTUIELI. În ultimele două luni ale anului trecut s-au cheltuit aproape 4 miliarde de lei, bani publici care au venit de la bugetul public consolidat. Bugetul a înregistrat un deficit de 2,4% din produsul intern brut (PIB) la sfârşitul lui 2007, cu un punct procentual peste ultima previziune a ministrului Economiei şi Finanţelor, de 1,4%, a anunţat ministrul Vosganian.

Dacă calculăm în sistemul de contabilitate european, acest deficit devine chiar şi mai mare, respectiv 2,6%-2,7% din PIB, în condiţiile în care veniturile reprezintă 35% din PIB, iar cheltuielile 37,6% din PIB. “Este posibil ca până în martie nivelul produsului intern brut să fie reactualizat în funcţie de nivelul inflaţiei, iar diferenţa dintre deficitul public după normele contabile naţionale şi cele europene poate fi mai mică de 0,2%”, a mai spus Vosganian.

Ministrul spune că administraţiile locale sunt cele care au împins bugetul la acest deficit, pentru că “în luna decembrie, administraţiile locale au cheltuit, în medie, de trei ori mai mult decât media din primele 11 luni din 2007”. În afara cheltuielilor exagerate ale administraţiei publice, deficitul a mai fost adâncit şi de efectele secetei şi de neîncasarea la vamă a unor impozite. “Numai în ultima săptămână din an, municipalităţile au cheltuit 1 miliard lei pe zi, în timp ce în ultima lună din 2007 s-au cheltuit 7,1 miliarde euro la nivelul administraţiilor locale”, a spus Vosganian. El a adăugat că, în ultimele trei luni, administraţiile locale au cheltuit 50% din fondurile alocate pe întregul an. Ministerul Finanţelor intenţionează să prezinte Guvernului un set de măsuri care să asigure constanţa nivelului cheltuielilor publice.

 

RISIPĂ

“Numai în ultima săptămână din an, municipalităţile au cheltuit 1 miliard de lei pe zi, în timp ce în ultima lună din 2007 s-au cheltuit 7,1 miliarde de euro la nivelul administraţiilor locale”

Varujan Vosganian ministrul Economiei şi Finanţelor

×
Subiecte în articol: economic cheltuit