x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, tot mai tare

Leul, tot mai tare

de Daniela Ivan    |    25 Iun 2007   •   00:00
Leul, tot mai tare
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Leul s-a intărit cu aproape trei procente de la inceputul lunii, deoarece investitorii străini sunt atraşi de dobănzile la depozitele in lei şi vănd euro pentru a cumpăra lei.


Leul s-a intărit cu aproape trei procente de la inceputul lunii, deoarece investitorii străini sunt atraşi de dobănzile la depozitele in lei şi vănd euro pentru a cumpăra lei.


Moneda naţională a urcat la maximum ultimilor cinci ani faţă de euro, atingănd vineri cotaţia de 3,1774 lei/euro. De la 1 iunie, leul s-a apreciat cu 2,9%, cursul de schimb coborănd de la 3,2724 lei/euro la 3,1774 lei/euro in nici trei săptămăni. O evoluţie similară au avut şi monedele ţărilor vecine. In aceeaşi perioadă, coroana cehă s-a apreciat cu 3,6%, forintul maghiar cu 2%, iar zlotul polonez cu 1,9%. Analiştii financiari spun că jucătorii străini vănd masiv euro pentru a-şi mări expunerile pe monezile naţionale. Dealerii consideră că aprecierea vine pe fondul unui puternic sentiment pozitiv faţă de pieţele emergente, corelat cu ratele ridicate ale dobănzilor de pe piaţa interbancară. "Investitorii sunt atraşi in special de ratele inalte ale dobănzii la depozitele pe termen scurt", spune analistul Florin Căţu. El susţine că există foarte multă lichiditate la nivel mondial şi că incă ţările emergente sunt foarte atractive pentru investitori.


MĂSURI. Guvernatorul Mugur Isărescu, prezent la Zurich, a declarat că BNR nu va interveni direct in piaţă pentru a stopa intărirea leului decăt in cazul in care ar fi "profund ingrijorată" de nivelul aprecierii, informează Reuters. "Insă este prea mult să spunem că nu vom interveni niciodată, mai ales cănd vorbim despre o economie deschisă de mici dimensiuni", a adăugat oficialul romăn. Analiştii financiari se aşteaptă ca BNR să intrevină indirect luni şi să opereze o nouă scădere a dobănzilor prin reducerea cu 0,25% a dobănzii de politică monetară.

×
Subiecte în articol: economic