x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liberalul-faraon, colecționar de angajați morți de foame. Are contracte de pază de 2,5 milioane, dar nu și-a mai plătit bodyguarzii din februarie

Liberalul-faraon, colecționar de angajați morți de foame. Are contracte de pază de 2,5 milioane, dar nu și-a mai plătit bodyguarzii din februarie

de Cristian Anton    |    14 Sep 2018   •   11:44
Liberalul-faraon, colecționar de angajați morți de foame. Are contracte de pază de 2,5 milioane, dar nu și-a mai plătit bodyguarzii din februarie

Mihai Bârsan, liberalul bucureştean a cărui casă de 3.000 de metri pătraţi ar putea adăposti mai multe palate de marmură precum cel al lui Adriean Videanu, devine unul din bodzguarzii de casă ai statului. International Centurion Garanty SRL, firma sa de pază, a primit numai în ultimele luni contracte de peste 2,5 milioane de lei, chiar dacă politicianul nu este tocmai un bun angajator. Dovadă stau cele aproape 100 de procese prin care bodyguarzii săi îşi cer plata salariilor, după ce au protestat şi în stradă pentru că n-au mai fost plătiţi din februarie.

Conversmin SA a încheiat pe 21 august 2018 un contract pentru servicii de pază, „activităţi specifice etapei de conservare pentru minele Oiţa, Aluniş, Dealu Negru Inferior şi carierele Colacu Oiţa, Arşiţa Argestru Căprăria, Dadu Cârlibaba şi Ostra, judeţul Suceava”. Înţelegerea a fost semnată fără licitaţie cu International Centurion Garanty SRL din Bucureşti, care va primi pentru serviciile sale 839.502,3 lei, fără TVA. Firma este deţinută de Maria Manuela Bârsan, soţia lui Mihai Bârsan, consilier local PNL în Sectorul 5 şi membru în Biroul PNL al Ligii Aleşilor Locali Bucureşti. International Centurion Garanty SRL a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 6.220.185 lei şi un profit net de 239.924 lei, cu 250 de angajaţi, dar şi datorii de 3.209.849 lei.

De două ori şi-o vilă cât Videanu

Politicianul Mihai Bârsan poate fi numit fără probleme liberalul-faraon, prin dimensiune uriaşă a caselor pe care le stăpâneşte. Consilierul local deţine bijuterii de 100.000 de euro, patru maşini (o Toyota, două Opel şi un Mercedes), un teren de 22.000 metri pătraţi în Botoşani, o casă de 150 metri pătraţi şi una de 280 metri pătraţi în Sectorul 5, o vilă uriaşă, de 2.029 metri pătraţi în Botoşani şi o clădire de 3.000 metri pătraţi în Sectorul 5, construită în regie proprie.

5.459 de metri pătraţi au laolaltă cele patru case deţinute de liberalul Mihai Bârsan

Pentru a ne face o idee despre ce înseamnă o asemenea suprafaţă, trebuie spus că impresionantul palat de marmură al fostului ministru şi lider PDL Adriean Videanu are „doar” 1.350 de metri pătraţi.

Milioane de la stat

Liberalul Bârsan s-a specializat în ultimul timp în afacerile cu statul. Pe lângă contractul de la Conversmin, firma sa de pază apare în evidenţele CFR cu servicii de pază de 1,22 milioane lei în august 2018, a semnat în mai un contract de 550.000 lei cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş, iar în aprilie altul de 400.000 lei cu Biblioteca Naţională a României. Anterior, International Centurion Garanty SRL a mai primit contracte de la Hidroelectrica (2016), Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului (2016), Conversmin (2017) şi CFR (2011), valoarea totală a serviciilor prestate până acum depăşind 6,5 milioane lei.

Bodyguarzii neplătiţi protestează în stradă

O necunoscută în business-ul de bodyguarzi al lui Mihai Bârsan este legată de Complexul Energetic Hunedoara. Nu există informaţii publice despre valoarea contractelor derulate între compania de stat şi International Centurion Garanty SRl, dar firma liberalului asigură de mulţi ani paza obiectivelor CEH. La această dată, societatea de pază se află în proces cu CEH, contestând rezultatul unei licitaţii de aproape 6,6 milioane de lei.

În iulie 2018, angajaţii International Centurion Garanty SRL puşi să păzească minele Paroşeni şi Uricani au protestat în stradă împotriva patronului firmei, reclamând faptul că nu au mai fost plătiţi din februarie

Pe de altă parte, International Centurion Garanty SRL a fost dată în judecată la Tribunalul Hunedoara în aproape 100 de dosare, multe deschise în perioada iunie- septembrie 2018, de către angajaţii care îşi cer în instanţă drepturile salariale.

 

×
Subiecte în articol: Mihai Bârsan