x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţie ANRM pentru perimetrele din Marea Neagră

Licitaţie ANRM pentru perimetrele din Marea Neagră

02 Noi 2009   •   00:00

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va lansa, în decembrie, o licitaţie internţională pentru concesionarea a aproape 30.000 kilometri pătraţi de perimetre petroliere pe uscat şi în Marea Neagră, a declarat, luni, Alexandru Pătruţi, preşedintele instituţiei.

„Anunțul va fi publicat în Jurnalul oficial al Uniunii Europene în jur de 15 decembrie, plus sau minus câteva zile", a completat el.
Vor fi scoase la licitație 30 de perimetre, fiecare cu o suprafață de aproape 1.000 kilometri pătrați. Un număr de 12 perimetre se află în zona de vest, la granița cu Ungaria, iar celelalte 18 în Marea Neagră.
Perimetrele din Marea Neagră sunt situate în zona de 9.700 kilometri pătrați câștigată de România la Curtea Internațională de Justiție de la Haga într-un diferent de mai mulți ani cu Ucraina privind exploatarea platoului continental al Mării Negre.

Potrivit AFP, două companii- Petrom și Sterling Resources- operează deja în Marea Neagră
|n 2007, Petrom, deținut de austriecii de la OMV, au extras din Marea Neagră 300.000 de tone de petrol și 1,5 miliarde de metri cubi de gaz, o cincime din producția sa totală în țara noastră. Potrivit experților, zona conține 100 de miliarde de metri cubi de gaz și 10 milioane de tone de petrol. Romania consuma anual circa 18 miliarde de metri cubi de gaz, din care o treime importați din Rusia iar restul, împărțit în cantități egale, este produs de Petrom și Romgaz.

×