x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţiile, luate la bani mărunţi

Licitaţiile, luate la bani mărunţi

de Elena Stan    |    23 Apr 2010   •   00:00
Licitaţiile, luate la bani mărunţi
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Consiliul Concurenţei va analiza licitaţiile trucate pentru a combate înţelegerile dintre firme care duc la creşterea preţuri-lor şi la subcontractarea lucrărilor de firme concurente.

Consiliul Concurenţei (CC) a înfiinţat "Direcţia de Licitaţii Trucate", un departament specializat în investigarea firmelor participante la aceste acţiuni. Direcţia nou-creată urmăreşte stoparea înţelegerilor între firmele participante la licitaţii şi eliminarea contestării la nesfârşit a acestora, de unele "firme de apartament", înfiinţate special pentru tărăgănarea proiectelor.

"Am format un departament pentru licitaţii trucate. Nu am angajat oameni în plus, ci am făcut o reorganizare a Consiliului. Nu vrem să creăm o structură birocratică sau să ne suprapunem pe structuri deja existente. Guvernul deja este atent la licitaţii, la întocmirea caietelor de sarcini, la modalitatea de organizare a licitaţiilor, dar nu există o structură care să se uite la înţelegerile dintre participanţii la licitaţii", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

CC VERIFICĂ DRUMARII
În perioada următoare, Consiliul va analiza structura pieţelor şi mecanismele de funcţionare pe piaţa energiei electrice, a lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi, precum şi pe cea a producerii transportului, distribuţiei şi furnizării energiei termice în Bucureşti.

"Există trei instituţii ale statului care se ocupă de regulile licitaţiilor, nu există însă o preocupare pentru înţelegerile dintre firme, pentru că ştim de cazuri în care firmele se rotesc la licitaţii, fac aranjamente de genul te las pe tine să câştigi de data asta, câştig eu la cealaltă sau te las să câştigi, dar mă iei ca subcontractor. Aceste aranjamente reduc concurenţa şi sunt păgubitoare pentru stat", a afirmat Chiriţoiu.

El a spus că deja există un caz de astfel de înţelegere între firmele participante la licitaţii sesizat de Ministerul Apărării Naţionale pentru o achiziţie de armament.

CONTESTAŢII PE BANDĂ RULANTĂ
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a primit anul trecut 9.218 contestaţii, în creştere cu 41% faţă de 2008, când au fost depuse 6.517 dosare, potrivit raportului de activitate pentru 2009 al instituţiei. Mai mult, pentru 2010, reprezentanţii CNCD au declarat că se aşteaptă la o creştere de 40% faţă de 2009 a numărului de contestaţii.

Printre factorii care au generat creşterea numărului de contestaţii se numără majorarea numărului de participanţi la procedurile de achiziţii publice derulate de stat, extinderea numărului de contracte cofinanţate din bugetul UE şi a valorii acordurilor semnate şi suplimentarea numărului procedurilor de achiziţii publice derulate prin intermediul SEAP.

 

Legea trebuie modificată
Admiterea contestaţiilor doar la finalul procedurii de licitaţie şi nu în timpul ei, soluţionarea în 10 zile, conform practicilor europene, precum şi eliminarea posibilităţii realizării caietului de sarcini, "adesea făcut cu dedicaţie", sunt doar câteva dintre modificările ce urmează a fi făcute în Legea achiziţiilor publice.

"Legislaţia licitaţiilor publice urmează să fie modificată, pentru a se putea garanta cheltuirea cu bun-simţ a banului public", a declarat Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Monitorizare şi Reglementare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), prezentă la conferinţa organizată de CC. Aceasta a spus că, "în prezent, există un adevărat abuz în privinţa contestaţiilor, însă urmează să fie limitat printr-o serie de soluţii procedurale".

"Am fi vrut ca pentru limitarea abuzului de contestaţii să impunem o taxă, dar acest lucru nu este posibil pentru că ar încălca prevederile din Constituţie", a adăugat Cristina Trăilă, menţionând că se înfiinţează în mod special companii al căror rost este doar să conteste licitaţiile.

×
Subiecte în articol: economic