x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Licitaţiile publice, atribuite după noi criterii. Statele membre UE au la dispoziţie doi ani pentru a implementa legislaţia unică a licitaţiilor publice şi a contractelor de concesionare

Licitaţiile publice, atribuite după noi criterii. Statele membre UE au la dispoziţie doi ani pentru a implementa legislaţia unică a licitaţiilor publice şi a contractelor de concesionare

de Elena Stan    |    16 Ian 2014   •   23:58

 Parlamentul European impune o legislaţie unică a licitaţiilor publice şi a contractelor de concesionare în Uniunea Europenă, potrivit unui comunicat de presă. Noile reguli asigură o calitate mai mare şi un preţ mai bun atunci când autorităţile publice vor cumpăra sau închiria activităţi, bunuri sau servicii. Noua legislaţie comunitară va facilita accesul la licitaţii al firmelor mici şi mijlocii şi include prevederi mai stricte privind subcontractarea. Noile reguli încurajează competiţia corectă şi asigură un raport echilibrat între preţ şi calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovaţii şi pe cele sociale.

"Criteriul va aduce finalul dictaturii celui mai mic preţ, aducând în prim-plan calitatea", a spus raportorul belgian Marc Tarabella (S&D). Legislaţia aprobată miercuri în PE a fost deja agreată cu Consiliul European în iunie 2013. "Noile reguli privind contractele de concesionare reprezintă, de asemenea, un semnal puternic în favoarea întăririi pieţei interne. Ele creează un mediu economic sănătos, de care vor beneficia toţi actorii, inclusiv autorităţile publice, operatorii economici şi, în cele din urmă, cetăţenii UE: acum regulile jocului vor fi cunoscute de toată lumea", a adăugat Philippe Juvin (PPE), raportorul privind contractele de concesionare.

Autorităţile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achiziţiile de activităţi, bunuri sau servicii, licitaţiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice. Procedura de depunere a ofertelor companiilor va fi mai simplă, fiind necesară completarea unui "Document Unic European de Licitaţie" bazat pe declaraţii pe proprie răspundere. Numai câştigătorul va trebui să pună la dispoziţie documentele originale. Introducerea “Documentului unic European de Licitaţie” reduce povara administrativă a companiilor cu mai mult de 80% , conform estimărilor Comisiei Europene. Noile reguli vor încuraja divizarea contractelor în loturi, pentru a facilita accesul la licitaţie al firmelor mai mici. Cele două directive vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. După această dată, statele membre au la dispoziţie 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli în legislaţia naţională.


Noile reguli caută să descdurajeze contestarea licitaţiilor. |n România, în primele nouă luni din 2013, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a înregistrat un numãr de 4.242 de contestaţii formulate de cãtre operatorii economici. Din numărul total de contestaţii primite, inspectorii CNSC au admis în jur de 1.500, respingând 2.750 deoarece erau nefondate. Din cele 1.500 de contestaţii admise, doar în 276 s-a admis suspendarea procedurilor de achiziţie publică, iar pentru 1.120 s-a dispus remedierea procedurilor de achiziţie publică. De asemenea, inspectorii CNSC au anulat 102 proceduri de achiziţie publică.

×