x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liderii UE se reunesc în primul summit din 2012: Criza din zona euro şi situaţia Greciei, principalele subiecte de dezbatere

Liderii UE se reunesc în primul summit din 2012: Criza din zona euro şi situaţia Greciei, principalele subiecte de dezbatere

30 Ian 2012   •   07:46
Liderii UE se reunesc în primul summit din 2012: Criza din zona euro şi situaţia Greciei, principalele subiecte de dezbatere

Desi a fost anuntata doar ca o reuniune informala, summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles va fi unul tensionat. Si asta pe fondul presiunilor facute la forumul economic de la Davos de Statele Unite asupra Uniunii Europene de a rezolva mai repede criza datoriilor suverane ale Greciei care ameninta stabilitatea zonei euro.

Politicienii se pregatesc sa adopte redirectionarea a pana la 20 miliarde euro din fondurile structurale UE 2007-2013 neutilizate spre crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, precum si masuri de stimulare a creditarii catre firme si companii mici si mijlocii.

Insa discutiile vor fi dominate de infiintarea fondului permanent de criza al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, de pactul fiscal convenit de principiu in decembrie si de problemele inca nerezolvate ale Greciei.

Negocierile dintre guvernul elen si detinatorii privati de obligatiuni privind restructurarea a 200 miliarde euro din datoriile Greciei au sanse mici sa se incheie inainte de debutul summit-ului, anunta Mediafax. Liderii UE nu pot aproba cel de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, daca Atena nu ajunge la un consens cu creditorii privati. Pachetul de finantare a fost convenit de principiu in luna octombrie a anului trecut, insa nu s-a concretizat in lipsa unui acord cu institutiile financiare private.

Liderii UE vor semna probabil, la summit-ul de luni, tratatul de infiintare a Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent de criza cu resurse de 500 miliarde euro care ar trebui sa devina operational din luna iulie, cu un an mai devreme decat se preconiza.

Totodata, liderii europeni ar trebui sa faca progrese in privinta stabilirii termenilor si conditiilor cuprinse in pactul fiscal convenit in decembrie, care ar trebui sa impuna statelor semnatare, printre care se numara si Romania, o disciplina fiscala stricta, construita in jurul unui deficit bugetar cat mai apropiat de zero.

×