Lipsa de comunicare a clasei politice cu societatea civila, alaturi de inconsecventa autoritatilor si incapacitatea de a identifica si a pune in practica solutii viabile pentru redresarea economiei si a societatii sunt principalele probleme care contribuie la raspandirea coruptiei.
CATALIN BUDESCU
Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania au tras un semnal de alarma guvernarii actuale fata de o serie intreaga de probleme sociale si economice cu care se confrunta in prezent societatea romaneasca. La ora actuala, conform liderilor de sindicat, sunt probleme cu modificarile propuse pentru Codul muncii, mai ales in ce priveste modul de interpretare a acestora, fiscalitatea excesiva care nu ofera stimulente suficiente mediului de afaceri, reforma sistemului de pensii, succesiunea patrimoniului sindical, reforma in sistemul de sanatate, cat si in domeniul privatizarii si cu restructurarile din industria romaneasca. La initiativa Partidului Umanist din Romania, condus de presedintele Dan Voiculescu, au avut loc o serie de consultari intre delegatia economica a acestui partid si liderii principalelor centrale sindicale: CNSLR-Fratia, BNS, Cartel Alfa, CSDR si Meridian.
PROASTA GUVERNARE. Presedinte CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca problemele actuale se regasesc "in fiscalitatea excesiva, un sistem de sanatate prost organizat si un sistem de pensii care ofera sume neconforme cu realitatea persoanelor care beneficiaza de ele". Totodata, alaturi de aceste lucruri la starea negativa a societatii romanesti contribuie din plin "saracia si hotia care sunt favorizate de legislatia neadecvata. Va trebui sa inlocuim ordinea de drept negativa instituita de politicienii care au guvernat 15 ani", a fost de parere si Dumitru Costin, presedintele BNS. Opinia sa a fost impartasita si de reprezentantul Confederatiei Meridian, Ion Radu. Din punctul de vedere al secretarului general al CSDR, Sabin Rusu, dialogul purtat de Executiv cu sindicatele a fost, pana acum, doar de dragul imaginii. Radu Minea, vicepresedintele CNSLR-Fratia, a acuzat "lipsa tehnologizarii in Romania, dar si a investitiilor in cercetare". El a avertizat ca aceste lipsuri vor avea efecte nefavorabile asupra Romaniei o data cu integrarea in Uniunea Europeana si cu deschiderea pietei Romaniei.
CU FAPTE SI NU CU VORBE. Aceasta a fost esenta mesajului presedintelui PUR, Dan Voiculescu, sub care partidul doreste sa se prezinte in fata alegatorilor. "V-am invitat nu ca sa va cer votul, ci ca sa avem un dialog din care castigat sa fie romanul. Un dialog in cursul caruia sa ne spuneti problemele dumneavoastra, ale muncitorilor pe care-i reprezentati, sa cautam impreuna solutiile iar noi, Partidul Umanist, sa le sustinem in mediul politic. Aceasta intalnire este un fapt normal, logic si firesc pentru ca ne dorim sa cunoastem problemele punctuale cu care va confruntati si sa le rezolvam", a declarat Dan Voiculescu. Intalnirea dintre liderii PUR si reprezentantii sindicatelor face parte dintr-o serie de consultari pe care umanistii le-au initiat in aceasta vara alaturi de comunitatea oamenilor de afaceri, reprezentantii patronatelor si cei ai sindicatelor. Dorinta acestui partid este ca in programul politic si economic pe care il va prezenta romanilor la alegerile generale si prezidentiale din acest an sa fie incluse rezolvarea tuturor problemelor cu care se confrunta comunitatea de afaceri si societatea romaneasca.
INITIATIVE PUR
Partidul Umanist va face in viitor o serie de propuneri unice. Acestea se refera la introducerea unui vot electronic continuu astfel incat parlamentarii sa nu mai fie "ispititi" sa lipseasca din Parlament. De asemenea, PUR doreste sa stimuleze obtinerea profitului de catre oamenii de afaceri prin introducerea, in viitor, a unei reduceri pana la zero a impozitului pe profit in paralel insa cu o crestere a impozitului pe dividende pana la o cota de 20 - 30%. De asemenea, acordarea de facilitati fiscale pentru angajatori este una dintre masurile inaintate si anul trecut de PUR ca masura de crestere a numarului locurilor de munca. Alte propuneri PUR de reglementare a pietei muncii se refera la infiintarea Inspectiei Muncii, ca institutie a Controlului Administrativ, instituirea unui control jurisdictional prin crearea tribunalelor muncii, pentru rezolvarea conflictelor de drepturi si interese, dupa modelul tarilor europene, reintroducerea conventiilor civile si a transferului, precum si reglementarea juridica a muncii zilierilor.Citește pe Antena3.ro