Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a scăpat din mână deficitul bugetar, care este pe cale să treacă de 3% din PIB în acest an. Cum banii împrumutaţi din afara ţării sunt enorm de scumpi, Finanţele vor să acopere gaura bugetară prin vânzarea de titluri de stat.
Numai în luna decembrie, Finanţele vor să atragă 3,4 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat. Clienţii ar putea fi băncile care au nevoie de titluri pentru a putea accesa facilitatea de credit Lombard de la Banca Naţională, facilitate ce le permite să împrumute lei la o rată a dobânzii anuale de 14,25% pe an. Chiar dacă băncile nu se vor mai îngrămădi să cumpere titluri, există şi doritorii de serviciu, companiile subordonate ministerului: Eximbank şi Fondul Proprietatea, şi o vor face ca şi până acum. Împrumutul de pe pieţele externe este foarte costisitor, ca urmare a crizei financiare. Dacă la începutul anului statul român putea să emită bonduri, cu scadenţă la cinci ani, pentru o dobândă de maximum 100 de puncte procentuale, acum o poate face pentru 1.000 de puncte procentuale. Cu alte cuvinte, plăteşte de 10 ori mai mult pentru banii împrumutaţi de pe pieţele externe.
MEF s-a împrumutat în primele 11 luni 9,5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat, iar suma planificată pentru decembrie reprezintă aproape un sfert din totalul ce ar putea fi înregistrat în acest an, prognozat la 12,9 miliarde de lei în acest an.
După primele nouă luni ale anului, bugetul general a obţinut un minus de 7,1 miliarde de lei, însemnând 1,42% din PIB. În aceeaşi perioadă, atât în 2006, cât şi în 2007, erau raportate excedente de 1,7% din PIB, respectiv 0,19% din PIB. Cauzele dezechilibrului: majorările în exces ale salariilor şi pensiilor din 2008 şi cheltuielile bugetelor locale.
RECORD ÎN DECEMBRIE
Prima licitaţie va avea loc azi, 3 decembrie, când instituţia vrea să vândă certificate de trezorerie cu scadenţa la trei luni în valoare de un miliard de lei. Următoarea operaţiune se va desfăşura joi, 4 decembrie, valoarea programată a emisiunii de obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani fiind de 300 de milioane de lei. Finanţele au programat pentru 10 decembrie o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu scadenţa la şase luni în valoare de un miliard de lei, iar la 18 decembrie intenţionează să atragă 300 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni cu o maturitate de trei ani. Ultima operaţiune derulată de MEF în acest an va avea loc la 22 decembrie şi vizează vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 800 de milioane de lei. La cea mai recentă licitaţie, de la 26 noiembrie, MEF a acceptat să plătească pentru certificatele de trezorerie la un an un randament mediu record, de 14,23%.
Rezerve BNR
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut în noiembrie, faţă de octombrie, cu 90 milioane de euro, la 27,228 miliarde de euro, întrucât ieşirile, de 1,709 miliarde de euro, au depăşit valoarea intrărilor, de 1,619 miliarde de euro. La finele lunii octombrie 2008, rezervele valutare ale băncii centrale erau de 27,318 miliarde de euro. BNR a înregistrat în noiembrie intrări la rezerva valutară de 1,619 miliarde de euro, reprezentând în principal modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, operaţiuni pe piaţa interbancară şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale. Ieşirile de la rezerva valutară au fost de 1,709 miliarde de euro, generate de modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul CE, operaţiuni pe piaţa interbancară, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 2,112 miliarde de euro, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale. La finele lunii octombrie, valoarea rezervei de aur era de 1,9 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaţionale ale României au ajuns la finele lunii noiembrie la 29,34 miliarde de euro, în urcare cu 114 milioane de euro comparativ cu valoarea de 29,226 miliarde de euro raportată la sfârşitul lunii octombrie.Citește pe Antena3.ro