x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Litoralul nostru "scump şi prost"

Litoralul nostru "scump şi prost"

de Elena Stan    |    09 Mar 2011   •   20:23

Serviciile oferite de hotelierii de pe li­to­ral sunt scumpe şi de proastă calita­te, iar mentalitatea acestora lasă de do­rit, s-a plâns ieri touroperatorul ger­man TUI Elenei Udrea, ministrul Dez­voltării Regionale şi Turismului, la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin. "Preţurile de pe litoral sunt puţin prea mari pentru gustul nostru. Pre­ţu­rile sunt decisive în alegerea desti­na­ţiilor de turism. România mai are de lucrat la calitatea produselor ofe­rite. Turcia, spre exemplu, oferă pre­ţuri foarte bune pentru servicii de ca­li­tate mult superioară. Problemati­că în momentul de faţă este mentali­ta­tea hotelierului de a accepta ce­rin­ţe­le turistului german", a declarat Detlef Hohne, director de produs pentru România al TUI.

Confruntată cu criticile aduse de companie, Elena Udrea a replicat că TUI are "pretenţii" destul de ridicate, dar că oricum plajele urmează a fi re­amenajate, urmând a avea loc exproprieri şi demolări. Udrea le-a promis nemţilor că va încerca să rezolve o parte din proble­mele existente pe litoralul românesc, ur­mând ca în scurt timp acesta să fie cu­răţat.
"Plajele de pe litoralul ro­mâ­nesc urmează să fie reamenajate, vor avea loc exproprieri şi demolări. Trebuie să ne punem de acord cu ceea ce trebuie făcut pentru ca li­to­ralul românesc să fie operat în conti­nuare de TUI. Pretenţiile acestui touroperator sunt destul de ridicate faţă de ceea ce a găsit pe litoralul românesc", a declarat Udrea ieri, prezentă la Târgul de la Berlin, potrivit Media­fax. Deşi reprezentanţii touroperatorului german TUI s-au declarat ne­mul­ţumiţi de serviciile de pe litoralul ro­mânesc,

Udrea a încercat să le schim­be perspectiva, vorbindu-le des­pre ce investiţii vrea să facă sta­tul în sudul litoralului, despre cum vrea ea să dărâme clădirile construite ilegal şi despre cum se va realiza igieni­za­rea staţiunilor. "A fost realizată pri­ma etapă a PUZ-ului plajelor. Ur­mează să aibă loc exproprieri, să de­molăm construcţiile ilegale, să reamenajăm plaja. Aceste lucruri vor fi realizate prin Hotărâre de Guvern. Este necesară o igienizare a plajelor, avem o problemă cu haosul urbanistic", a precizat Elena Udrea. Ea a mai spus că problemele de pe litoral se re­zolvă cu dificultate, deoarece hotelierii nu vor să deschidă unităţile pe toa­tă durata sezonului estival. "Ne mul­ţumim să avem turişti de la noi, nu contează că vin străini sau nu, bi­ne că vin câţiva români cu ceva bani de la Bucureşti", a încheiat ministra.

TUI a adus anul trecut 200 de nemţi, însă un român refugiat în Germania a reuşit să aducă de şase ori mai mult. Agenţia germană de turism Messerschmidt Reisen, deţinută de Toni Messerschmidt, care a emigrat din România în 1983, a adus anul trecut pe litoralul românesc 1.250 de turişti germani. Un alt mare touroperator german, ITS, a adus anul trecut în România circa 2.000 de turişti, în scădere cu 20% faţă de 2009, a declarat Iulian Andrei, directorul Blue Line International, reprezentantul ITS în România.

×