Serviciile oferite de hotelierii de pe litoral sunt scumpe şi de proastă calitate, iar mentalitatea acestora lasă de dorit, s-a plâns ieri touroperatorul german TUI Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin. "Preţurile de pe litoral sunt puţin prea mari pentru gustul nostru. Preţurile sunt decisive în alegerea destinaţiilor de turism. România mai are de lucrat la calitatea produselor oferite. Turcia, spre exemplu, oferă preţuri foarte bune pentru servicii de calitate mult superioară. Problematică în momentul de faţă este mentalitatea hotelierului de a accepta cerinţele turistului german", a declarat Detlef Hohne, director de produs pentru România al TUI.
Confruntată cu criticile aduse de companie, Elena Udrea a replicat că TUI are "pretenţii" destul de ridicate, dar că oricum plajele urmează a fi reamenajate, urmând a avea loc exproprieri şi demolări. Udrea le-a promis nemţilor că va încerca să rezolve o parte din problemele existente pe litoralul românesc, urmând ca în scurt timp acesta să fie curăţat.
"Plajele de pe litoralul românesc urmează să fie reamenajate, vor avea loc exproprieri şi demolări. Trebuie să ne punem de acord cu ceea ce trebuie făcut pentru ca litoralul românesc să fie operat în continuare de TUI. Pretenţiile acestui touroperator sunt destul de ridicate faţă de ceea ce a găsit pe litoralul românesc", a declarat Udrea ieri, prezentă la Târgul de la Berlin, potrivit Mediafax. Deşi reprezentanţii touroperatorului german TUI s-au declarat nemulţumiţi de serviciile de pe litoralul românesc,
Udrea a încercat să le schimbe perspectiva, vorbindu-le despre ce investiţii vrea să facă statul în sudul litoralului, despre cum vrea ea să dărâme clădirile construite ilegal şi despre cum se va realiza igienizarea staţiunilor. "A fost realizată prima etapă a PUZ-ului plajelor. Urmează să aibă loc exproprieri, să demolăm construcţiile ilegale, să reamenajăm plaja. Aceste lucruri vor fi realizate prin Hotărâre de Guvern. Este necesară o igienizare a plajelor, avem o problemă cu haosul urbanistic", a precizat Elena Udrea. Ea a mai spus că problemele de pe litoral se rezolvă cu dificultate, deoarece hotelierii nu vor să deschidă unităţile pe toată durata sezonului estival. "Ne mulţumim să avem turişti de la noi, nu contează că vin străini sau nu, bine că vin câţiva români cu ceva bani de la Bucureşti", a încheiat ministra.
TUI a adus anul trecut 200 de nemţi, însă un român refugiat în Germania a reuşit să aducă de şase ori mai mult. Agenţia germană de turism Messerschmidt Reisen, deţinută de Toni Messerschmidt, care a emigrat din România în 1983, a adus anul trecut pe litoralul românesc 1.250 de turişti germani. Un alt mare touroperator german, ITS, a adus anul trecut în România circa 2.000 de turişti, în scădere cu 20% faţă de 2009, a declarat Iulian Andrei, directorul Blue Line International, reprezentantul ITS în România.