Veniturile bugetare ale Romaniei trebuie sa ajunga, pe termen mediu, de la 31-32% din PIB, cat sunt in prezent, la 40% din PIB pentru a fi recuperate decalajele fata de tarile vestice, a declarat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata /GEA/.
"Actuala structura a filosofiei fiscal-bugetare a Romaniei nu permite reducerea deficitului decat pe baza taierii cheltuielilor, ceea ce este, in mod fundamental, in opinia mea, o contradictie cu obiectivele de dezvoltare. In prezent, Romania este in zona cu 31-32% din PIB cu veniturile bugetare. In opinia mea, pentru a atinge tintele Strategiei Europa 2020 si pentru a se putea dezvolta si recupera decalajele fata de tarile vestice, si pentru evita conflictele sociale, veniturile bugetare trebuie sa ajunga, pe termen mediu, spre 40% din PIB. Asta inseamna ca vom putea face si cheltuielile aferente fara a intra in contradictie cu constrangerile bugetare. Cand vorbesc despre crestere a veniturilor bugetare nu ma refer la cresterea gradului de colectare pentru ca asta e o iluzie", a afirmat Voinea.
Analistul economic a mentionat, totodata, ca este nevoie de o schimbare a cadrului fiscal-bugetar prin aplicarea unor masuri importante.
"Singura solutie din acest punct de vedere /cresterea veniturilor bugetare, n.r./ este o reforma masiva a cadrului fiscal-bugetar, care trebuie sa implice o schimbare de fiscalitate pentru cei cu venituri mari, o crestere substantiala a impozitarii averii, o revenire la globalizarea declaratiilor de venit si de avere pentru toata populatia. O crestere a salariului minim ar duce la cresterea veniturilor bugetare trebuie corelata cu o scadere a contributiilor de asigurari sociale pentru a crea o povara pentru firme. In esenta, ar trebui sa se revina la impozitarea progresiva insotita de deductibilitati. In absenta acestor masuri, Romania nu va putea ajunge la venituri bugetare de 40% din PIB pe termen mediu si, implicit, nu va putea face cheltuieli care sa-i permita o dezvoltare in directia reducerii decalajelor fata de Europa de Vest", a subliniat reprezentantul GEA. (Agerpres)