x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Luca da la banci exact ce n-are

Luca da la banci exact ce n-are

de Eliza Popa    |    10 Aug 2005   •   00:00
Luca da la banci exact ce n-are

Desi Guvernul nu a stabilit inca modalitatea de transfer a celor 8% din actiunile Petrom destinate salariatilor, iar presedintele Basescu a condamnat public modalitatea prin care un grup de interese vrea sa preia controlul acestora, liderul sindical Liviu Luca a inceput deja sa vanda blana ursului din padure.

Asociatia Salariatilor Petrom a anuntat ieri formarea unui consortiu cu banca de investitii Credit Suisse First Boston si casele de avocatura Squires, Sanders si Dempsey, Voicu si Filipescu. Telul acestei asocieri este negocierea cumpararii a 8% din actiunile companiei petroliere.

FINANTATORUL IA POTUL. Potrivit unui comunicat de presa, o echipa formata din specialisti desemnati de membrii consortiului "are rolul de a prezenta si de a discuta cu reprezentantii statului roman, intr-un mod transparent, toate aspectele legate de aceasta tranzactie". Credit Suisse First Boston a fost mandatata de Asociatia Salariatilor, controlata de Liviu Luca, sa finanteze cu 235 de milioane de euro cumpararea pachetului de actiuni Petrom destinat angajatilor (fosti sau actuali). Banca ar urma sa primeasca in schimb o parte din acest pachet, mentioneaza comunicatul. In document nu se precizeaza insa cat de mare va fi pachetul destinat finantatorului acestei tranzactii. Celelalte actiuni ar urma sa fie distribuite, conform comunicatului citat, cu titlu gratuit si in mod egal, tuturor salariatilor si fostilor salariati ai Petrom.

CE SPUNE LEGEA. Legea privind privatizarea Petrom stabileste ca 8% din actiunile Petrom vor fi vandute de catre stat salariatilor companiei, la acelasi pret pe care l-a achitat grupul austriac OMV la data preluarii pachetului majoritar. Actul normative nu precizeaza modalitatea in care va fi efectuata tranzactia, astfel ca se impune adoptarea altei legi pentru stabilirea detaliilor. La 5,25 de eurocenti pe actiune, cotatia platita de OMV, pachetul minoritar valoreaza 235 de milioane de euro. Individual, fiecare din cei peste 77.000 de angajati sau fosti salariati ai companiei ar trebui sa plateasca in jur de 3.000 de euro. Actiunile Petrom au fost cotate marti la Bursa de Valori Bucuresti la 4.790 de lei, valoare de doua ori si jumatate mai mare decat pretul la care vor cumpara aceste titluri salariatii.

SAHUL LUI BASESCU. Controversa legata de vanzarea celor 8% actiuni destinate salariatilor a fost readusa in prim-plan de recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, intr-o interventie dura la Radio Romania. Seful statului a afirmat raspicat ca proiectul de ordonanta pentru transferul actiunilor a fost blocat de trei ori in Guvern, "de catre aceiasi ministri", aratand ca a cerut rezolvarea situatiei intr-o maniera echitabila care sa nu duca la concentrarea beneficiilor "intr-o singura mana". De asemenea, ieri vicepremierul George Copos a confirmat ca, atunci cand s-a discutat in Guvern ordonanta privind Petrom, a fost "pentru a se respecta legea", adica cele 8% din actiuni sa ajunga la salariati, nu la o persoana fizica sau juridica, "asa cum a fost o propunere". Mai concret, proiectul de act normativ nu era avizat de Consiliul Concurentei si, in plus, pentru ca s-ar fi alocat la un pret preferential, tocmai ca sa nu fie distorsionata piata bursiera, actiunile care vor intra in posesia salariatilor trebuie restrictionate la vanzare minimum 24 de luni.

×
Subiecte în articol: economic petrom salariatilor