x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lucrările la a doua centrală nucleară vor începe în toamnă

Lucrările la a doua centrală nucleară vor începe în toamnă

26 Mai 2009   •   00:00

În toamnă vom începe construcţia unei centrale de generaţie a treia, pentru că energia nucleară este cea mai curată formă de energie, a declarat Adriean Videanu, ministrul Economiei la o dezbatere, citat de Mediafax.

La începutul lunii mai, Tudor Şerban, secretar de stat pe probleme de energie, petrol şi gaze în Ministerul Economiei declara că mai multe companii sunt interesate de proiect şi că anumiţi investitori au cerut minim 35% din proiect.

„Avem solicitări de la cele mai mari companii energetice europene precum Enel, E.ON, CEZ, Iberdrola, RWE, GDF Suez, precum şi de la companii din Coreea de Sud. Unele companii au cerut, drept condiţionalitate, 35% din proiect. Le-am zis că da", spunea în acel moment Şerban. Videanu a adăugat că a primit oferte inclusiv din Rusia.

EDF, FAVORITĂ
Formularea „centrale de generaţie a treia" a lui Videanu sugerează că ar fi vorba de centralele operate de Electricite de France (EDF). Săptămâna trecută preşedintele Traian Băsescu a vizitat centrala EDF de la Flamanville, unde a spus că a doua centrală va folosi o „tehnologie europeană". De asemenea, precizarea faptului că de la toamnă va începe construcţia ridică semne de întrebare, având în vedere faptul că abia în septembrie se va termina procedura de alegere a locaţiei. După care ar trebui realizate procedurile de expropriere a terenurilor. 


A doua centrală nucleară a României va avea între două şi patru reactoare şi ar trebui să fie gata în 2020, conform declaraţiilor oficiale. Printre posibilele locaţii se află Făgăraş, Drobeta Turnu Severin, Bacău, Piteşti.

×
Subiecte în articol: economic