x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lumea în criză/Valoarea proprietăţilor este în cădere liberă

Lumea în criză/Valoarea proprietăţilor este în cădere liberă

de Daniela Ivan    |    31 Oct 2008   •   00:00
Lumea în criză/Valoarea proprietăţilor este în cădere liberă

Vânzările de apartamente noi şi vechi sunt blocate. Toată lumea e în stand-by. Cei care au bani vor să facă investiţii cât mai profitabile şi aşteaptă să scadă şi mai mult preţurile, iar cei cu mai puţini bani se tem să se îndatoreze la bănci în această perioadă tulbure.

Criza financiară mondială a îngheţat vânzările de apartamente şi în România. Potenţialii cumpărători sunt speriaţi de scăderea valorii proprietăţilor şi preferă să mai aştepte să vadă ce se mai întâmplă. Însă analiştii imobiliari spun că o posibilă revigorare se întrevede abia în toamna lui 2009. Până atunci agenţiile imobiliare mici şi mijlocii falimentează pe capete.

PREŢURI MAI MICI CU PÂNĂ LA 35%
Cum nu prea există cumpărători, proprietarii sunt dispuşi să negocieze atunci când cineva le trece pragul şi să lase din preţul anunţat iniţial chiar şi 10 procente. “Faţă de luna iunie, disponibilitatea de negociere a ambelor părţi a crescut, astfel tranzacţiile s-au înregistrat sub preţurile de listare, astăzi negocieri de peste 10% fiind des întâlnite”, a declarat Mihaela Alexandroiu, broker la compania Owner RE/MAX Bastion, din Bucureşti. Ea a adăugat că, tot faţă de luna iunie, preţurile au scăzut cu 5%-10% pentru apartamentele noi şi cu circa 15% în cazul celor vechi, în timp ce preţul de tranzacţionare a scăzut cu 10%-20%, ceea ce înseamnă, cumulat, o scădere a preţurilor cuprinsă între 15% şi 35%. “În ceea ce priveşte în special Capitala, estimez o scădere a preţurilor de până la 25% în cazul proiectelor noi, care au vândut mai puţin de 50% din unităţile construite”, a mai spus Mihaela Alexandroiu.

Situaţia este similară şi în alte oraşe, preţurile de listare continuându-şi trendul descendent. La Arad, preţul de listare şi cel de tranzacţionare au scăzut fiecare cu câte 5% faţă de luna iunie, în timp ce la Braşov preţurile de listare au scăzut cu 10% la apartamentele vechi şi chiar cu 20% la cele noi, în timp ce marja de negociere a ajuns la 10%. Acelaşi procent de 10% la marja de negociere este înregistrat şi în Timişoara, Cluj-Napoca şi Bacău. În Piteşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 15%-25%, cele ale apartamentelor noi au rămas la 950-1.200 euro/mp, iar marja de negociere este una dintre cele mai ridicate, respectiv de 8%-12%.

TRANZACŢII FOARTE REDUSE
Deşi agenţii imobiliari sperau ca lucrurile să se mai mişte puţin în toamnă, numărul tranzacţiilor nu a crescut pe fondul crizei mondiale a creditelor şi a creşterii dobânzilor la nivel naţional. “Nu constatăm o revigorare a tranzacţiilor în toamnă, deşi, până la acutizarea crizei mondiale, acestea au cunoscut un oarecare trend ascendent. Toată lumea aşteaptă. Cei cu bani vor să facă investiţii cât mai profitabile şi aşteaptă să scadă preţurile în continuare, iar cei cu mai puţini bani au în prezent condiţii de creditare mult mai restrictive, iar preţurile, deşi au scăzut, sunt în continuare mari pentru ei”, arată Aurelian Manolache, manager RE/MAX Expert din Constanţa. Proprietarii din oraşul de la malul mării sunt însă mai puţin dispuşi să lase din preţ, marjele de negociere fiind în medie de doar 5%-6%. Şi dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale au mari probleme. Potrivit datelor companiilor imobiliare, vânzările de locuinţe în ansamblurile rezidenţiale noi s-au redus dramatic, deoarece cei mai mulţi dintre potenţialii cumpărători fie nu au mai putut accesa credite bancare, fie aşteaptă ca preţurile să scadă. Vânzările de apartamente ale companiei UTA-ARED, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Arad, au scăzut în urma crizei financiare. Numărul contractelor semnate de clienţi a scăzut, în ultimele două luni, de la 30-35 pe lună la 20-25 pe lună, iar fluxul de clienţi interesaţi de apartamentele nou-construite în oraş s-a redus considerabil, a precizat directorul de marketing al companiei, Florin Moş.

CRIZA, PÂNĂ-N TOAMNA LUI 2009
Problemele pe piaţa rezidenţială sunt grave, o posibilă revigorare se întrevede din toamna lui 2009, opinează specialiştii de la compania de consultanţă CB Richard Ellis Eurisko. “Pe piaţa rezidenţială lucrurile stau extrem de precar şi avem dezvoltatori care şi-au oprit proiectele din cauza scăderii vânzărilor şi a lipsei finanţării. Dispariţia investitorilor speculativi a dus la scăderea numărului de unităţi vândute. Sperăm că piaţa se va revigora din a doua parte a anului viitor, şi nu aşa cum se spunea pe piaţă, din toamna acestui an. Lucrurile sunt mult mai grave pe această piaţă decât se spune”, a declarat Radu Lucianu, country managerul companiei de consultanţă CB Richard Ellis Eurisko.

×
Subiecte în articol: economic preţurile scăzut