x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lumea urmează să fie inundată cu bumbac

Lumea urmează să fie inundată cu bumbac

29 Mai 2017   •   17:18
Lumea urmează să fie inundată cu bumbac

Piaţa mondială urmează să fie inundată cu bumbac pe măsură ce fermierii profită de preţurile ridicate pentru a produce mai mult iar China aruncă pe piaţă o parte din rezerva sa strategică, informează Bloomberg. 

Departamentul american al Agriculturii estimează că, în sezonul care va începe la 1 august, producţia mondială de bumbac va creşte cu 6,9% ceea ce va duce stocurile din afara Chinei la un nivel record. Potrivit USDA, fermierii americani, cei mai mari exportatori, ar urma să înregistreze cea mai mare recoltă din ultimul deceniu iar recolte în creştere sunt aşteptate atât în Australia cât şi în India, cel mai mare cultivator mondial. 

"Oferta va rămâne amplă, iar dacă nu vom asista la o majorare a producţiei, preţul bumbacului va înregistra noi scăderi", a declarat Lara Magnusen, manager de portofoliu la Altegris Advisors LLC. Pe partea cererii, recenta retrogradare a ratingului Chinei a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora cererea mondială nu va fi suficientă pentru a absorbi producţia suplimentară. 

Vremea favorabilă a ajutat însămânţările de primăvară în SUA. De la începutul anului şi până în data de 21 mai, fermierii americani au însămânţat 52% din suprafaţa preconizată, în creştere faţă de 45% anul trecut. Prognozele sunt bune şi în India, cel mai mare producător mondial. De asemenea, în Australia şi Brazilia, extinderea mecanizării permite fermierilor să concureze mai bine cu SUA la capitolul calitate. 

În paralel, China continuă să arunce pe piaţa internă o parte din rezerva strategică. La o licitaţie care a avut loc vineri, statul chinez a vândut 13.700 din cele 29.500 de tone de bumbac scoase la vânzare, potrivit portalului organismului guvernamental China National Cotton Information Center. 

În aceste condiţii, cotaţiile futures la bumbac au scăzut cu 7,7% în luna mai ajungând vineri seara pe bursa ICE Futures din New York la 72,79 cenţi livra iar preţurile se îndreaptă spre primele pierderi lunare de după decembrie 2016.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: bumbac invazie China