Pâinea se va scumpi cu până la 10% , din cauza creşterii preţurilor la grâu şi făină, dar şi a costurilor cu forţa de muncă odată cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu. "Sunt premise pentru ca preţul pâinii să mai crească în această perioadă. (...) În procente, pot să vă spun că ar fi vorba de o creştere de până la 10% sau în jur de 10 bani la o pâine", a precizat şeful ROMPAN. El a explicat că fiecare agent economic îşi face calculele şi atunci când constată că preţul la care vinde este mai mic decât costul de producţie trebuie să procedeze în consecinţă. Popescu a mai adăugat că unii operatori au făcut deja aceste modificări de preţ, alţii mai aşteaptă. “ Noi nu ne putem băga, pentru că preţurile se formează pe piaţa liberă, între cerere şi ofertă. Este posibil, însă, ca nu toţi agenţii economici să opereze o majorare a preţului", a subliniat preşedintele ROMPAN. În România, consumul de pâine a scăzut în ultimii ani, de la 98 de kilograme pe locuitor într-un an la mai puţin de 96 de kilograme în prezent, dar încă se menţine peste media europeană de 82 kg/locuitor/an. Societăţile autohtone de morărit şi panificaţie pun pe piaţă lunar în jur de 180.000 de tone de pâine.