x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Manageri privaţi la 9 companii de stat în acest an

Manageri privaţi la 9 companii de stat în acest an

de Daniela Ivan    |    21 Sep 2011   •   21:00
Manageri privaţi la 9 companii de stat în acest an

Statul nu a reusit sa convinga FMI sa scoata de pe lista companiilor care vor avea manageri privati companiile mari, strategice, pe care nu dorea sa le lase din mana.

Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, CFR si CFR Calatori au fost companiile pentru care Guvernul a tras cu dintii sa ramana sub management de stat. Nu a reusit decat sa amane pentru anul viitor aceasta schimbare de management. Politicienii pierd prin aceasta masura cele mai grase 'vaci de muls' din economie, stiut fiind ca societatile de stat au semnat contracte paguboase ani la rand, sub influenta politica.

Alte noua companii ale statului vor avea in acest an manageri privati, conform ultimei scrisori de intentie obtinuta de Mediafax. Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Ligni­tului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim sunt primele companii care vor schimba sefii de la stat cu unii privati.

Discutiile privind lista cu companiile care vor avea management privat au fost foarte complicate.

Ministerul Economiei a propus o lista de sapte companii, respectiv Compania Nationala a Huilei, Socie­tatea Nationala a Lignitului Oltenia, Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero si Oltchim, potrivit unor surse. Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica si Oltchim se afla si pe lista de pro­puneri a FMI.

Celelate companii pentru care institutia financiara internationala a propus management privat sunt Nuclearelectrica, Transgaz, Romarm, Romgaz si Transelectrica, au aratat sursele.

Adica tocmai companiile foarte importante, pe care guvernul roman ar fi preferat sa le tina cu manageri autohtoni, numiti, de cele mai multe ori, dupa criterii politice.

Managerii privati ar putea castiga lunar sume care ajung pana la 75.000 de euro brut, la care se vor adauga milioane de euro anual in cazul unor companii de stat cu profit ridicat, daca sunt indeplinite criteriile de performanta din contract.

20 de companii, scoase din calculul deficitului bugetar
Statul roman a castigat totusi ceva la ultimele negocieri cu FMI. Un numar de 20 de companii au fost scoase din calculul deficitului bugetar pentru 2012, ceea ce va permite cheltuieli bugetare mai permisive, in 2012, an electoral. Lista companiilor de stat ale caror pierderi trebuie avute in vedere la calculul deficitului bugetar va fi restransa de la 30 la doar 10 societati, conform ultimei scrisori de intentie obtinuta de Mediafax. Au fost scoase de pe lista finala aeroporturile si CET-urile locale.

×