x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marea împărţeală

Marea împărţeală

26 Mai 2009   •   00:00

Nuclearelectrica şi Romgaz vor fi incluse în cele două companii mixte de producţie a energiei electrice, în vreme ce Electrica şi filialele sale de distribuţie nu vor intra în schemă, au precizat surse din domeniu.



Fiecare partid de la putere, respectiv PSD şi PD-L, va propune numirea directorului la câte o companie, au mai precizat sursele. Prima dintre companii va include Porţile de Fier, Compania Naţională a Huilei (CNH), termocentralele Mintia şi Paroşeni, care funcţionează pe huilă, Romgaz şi Electrocentrale Bucureşti, ale cărei termocentrale funcţionează pe gaze naturale. Cealaltă companie va conţine restul de hidrocentrale, complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari, care funcţionează pe lignit, Societatea Naţională a Lignitului (SNLO), dar şi Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) şi Nuclearelectrica. Regia funcţionează cu lignit de la SNLO şi produce apă grea pentru Nuclearelectrica.

DECIZIA FINALĂ, ÎN IUNIE
Vicepremierul Dan Nica a confirmat ieri parţial informaţiile, însă a precizat că există 10 scenarii pentru reorganizarea sistemului energetic. Întrebat când ar putea fi înfiinţate aceste companii energetice, Nica a declarat că va fi o dezbatere publică, iar decizia finală va fi luată în luna iunie.

×
Subiecte în articol: economic