Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, sustine ca eliminarea cotei unice nu i se pare o masura buna, insa crede oportuna reintroducerea venitului global.
Campeanu a precizat ca este nevoie de multa atentie pentru tratamentul fiscal aplicat angajatorilor, acesta fiind o componenta principala care poate sa aiba o actiune benefica sau nu, in functie de momentul in care e luata si sub ce forma.
"Aceste strategii in domeniul fiscal, de cele mai multe ori in afara unei strategii pe termen lung, intervin ca sa corecteze ceva sau sa rezolve o problema pentru o perioada scurta de timp, sunt foarte des schimbate si niciodata nu au efect profund si pe termen lung. De aceea, cred ca, in acest moment, societatea noastra trebuie sa se indrepte putin spre analiza problemelor de fond si ceea ce trebuie sa facem in acest sens. Este necesar, si am spus-o de fiecare data cand am avut prilejul, trebuie sa se intervina si sa se reintroduca venitul global. Este foarte important sa ne aplecam si asupra impozitelor si taxelor care se aplica in societate. Nu mi se pare o masura buna aceea de eliminare a cotei unice, pentru ca ea poate sa aiba, asa cum am spus, pe termen scurt, o actiune benefica asupra bugetului de stat, dar pe termen lung, in niciun caz, nu", a declarat ministrul Muncii, potrivit Mediafax
In opinia sa, ar fi necesara o atentie sporita pentru eliminarea evaziunii fiscale si, mai ales, pentru reintroducerea venitului global.
"Cred ca efectele sunt mai importante si daca vom avea o colectare corecta a taxelor si vom elimina munca la negru, rezultatele vor avea un efect mult mai mare decat o crestere a impozitului pe munca", a mai spus demnitarul.
Campeanu a afirmat ca, pentru dinamizarea pietei muncii, sustine si o crestere a salariului minim pe economie, corelata cu o scadere a contributiilor sociale.
"Mi se pare insa exagerata propunerea de zece la suta (scaderea contributiilor sociale - n.r.), pentru ca aceasta reducere ar fi utila in momentul in care am avea o crestere economica, am avea locuri de munca suficiente care sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale, am avea venituri suficiente pentru ca si acele contributii colectate sa fie suficient de mari. Intr-o perioada in care numarul locurilor de munca este, sa spunem, constant, dar a fost in scadere atatia ani de zile, intr-o perioada in care nivelul de salarizare este foarte, foarte scazut, a veni si cu o reducere majora a contributiilor va conduce la efecte, pe termen lung, total nefavorabile angajatilor", a mai explicat ministrul Muncii.