x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marii retaileri ar putea pleca din România

Marii retaileri ar putea pleca din România

de Daniela Ivan    |    07 Iun 2016   •   19:30
Marii retaileri ar putea pleca din România

Lanţuri de magazine avertizează că am putea vedea închideri de supermarketuri sau hipermarketuri dacă legea care obligă retailerii să comercializeze 51% produse româneşti va intra în vigoare.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) susţine că supermarketurile ar putea rămâne cu rafturile goale dacă legea va fi promulgată în forma actuală. Cele mai mari probleme vor fi la legume şi fructe deoarece producătorii români nu pot să livreze cantităţile solicitate în termenele stabilite. Şi Consiliul Concurenţei are dubii că o astfel de măsură se poate aplica din cauza lipsei unui număr suficient de producători.

O altă nemulţumie a retailerilor este legată de neclartităţile legislative, în special de cele care ţin de definiţia lanţului scurt. “Legiuitorul a evitat să stipuleze termenul produsele româneşti pentru că ar fi încălcat libera circulaţie a mărfurilor în UE. Aşa că a introdus noţiunea de lanţ scurt. Ce înseamnă? Produse fabricate în România sau produse fabricate în România cu materii prime din Ungaria, Polonia etc.? Nu ştim, se va stabili printr-un HG peste şase luni de la promulgarea legii”, a declarat George Bădescu, director executiv AMRCR. În concluzie, “legea duce la subminarea marilor lanţuri de magazine”, susţine directorul executiv AMRCR. “Dacă va intra în vigoare, va crea un mediu ostil, poate conduce la suspendarea licenţei de funcţionare a unei reţele, iar în final poate conduce la închiderea unor magazine ", spune George Bădescu.

Reprezentanţii supermarketurilor susţin că nu pot să plătească facturile în şapte zile, cum prevede proiectul. Un mare lanţ de magazine are câteva mii de facturi lunar care vin de la câteva sute de furnizori.

 

×