x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marile bănci din România încep să aibă probleme

Marile bănci din România încep să aibă probleme

de Mediafax    |    30 Apr 2012   •   08:43
Marile bănci din România încep să aibă probleme

Grupul Banca Comerciala Romana (BCR) a raportat pentru primul trimestru o pierdere de 307 milioane lei (70 milioane euro), fata de un profit de 76 milioane lei obtinut in aceeasi perioada din 2011, pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele. Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite s-a dublat fata de primul trimestru din anul precedent, de la 457,4 milioane lei la 933,7 milioane lei.

Pe de alta parte, profitul net al BRD (BRD) a scazut cu 39% in primele trei luni, la 83 milioane lei (19 milioane euro), fata de castigul din perioada similara a anului trecut, influentat de cresterea provizioanelor cu 58%, la 337 milioane lei (77,4 milioane euro).

In cazul BCR, un comunicat de presa al bancii precizeaza: 'Aceasta evolutie reflecta impactul mediului de afaceri dificil asupra clientilor corporativi ai BCR si o abordare mai prudenta a creditarii in contextul economic dat. Provocarile economice au influentat, totodata, formarea creditelor neperformante in primul trimestru, segmentul corporate ramanand principalul generator de volume noi de credite neperformante'.

Pierderile puteau fi chiar mai mari, daca banca nu reducea cheltuielile operationale cu 6,1%, la 418,9 milioane lei (96,3 milioane euro), de la 446 milioane lei la finalul lunii martie 2011 si a cheltuielilor cu personalul cu 6,7%, la 207,6 milioane lei, de la 222,5 milioane lei in perioada ianuarie-martie anul trecut.

Grupul BCR si-a mentinut pozitia de lider, cu o cota de piata de circa 20,8% dupa active, in pofida unei usoare scaderi a volumului activelor cu 1,6% fata de inceputul anului, la 75,51 miliarde lei (17,2 milioane euro).

Grupul BCR, controlat de grupul austriac Erste, include, printre altele, BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

In cazul BRD, rezultatul brut din exploatare a avansat cu 14%, la 432 milioane lei (99,2 milioane euro) fata de primul trimestru al anului trecut. "Activitatea operationala si comerciala a bancii a cunoscut o imbunatatire in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, calitatea activelor a continuat sa fie afectata de persistenta unui mediu economic dificil, cu impact direct asupra rezultatului net obtinut la sfarsitul primului trimestru', se arata intr-un comunicat transmis de BRD, luni, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

'Speram ca ritmul revenirii economiei catre cresteri mai consistente se va intensifica astfel incat actorii economici sa-si poata desfasura activitatea fara dificultati, iar costul net al riscului sa scada pana la sfarsitul anului', a declarat, in comunicat, presedintele - director general al BRD-Groupe Societe Generale, Guy Poupet.

Banca are aproximativ 2,5 milioane clienti si opereaza o retea de peste 940 de unitati.

Grupul financiar francez Societe Generale este actionarul majoritar al BRD si controleaza circa 59% din actiuni. In actionariat se regasesc si cele cinci SIF-uri, cel mai mare pachet, de putin peste 5% din titluri, fiind detinut de SIF Oltenia.

Actiunile BRD au scazut in sedinta bursiera de vineri cu 1,04%, la 10,51 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a bancii este de 7,324 lei (1,674 miliarde euro).

×
Subiecte în articol: probleme bcr brd