x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marile companii petroliere promit un miliard de dolari pentru tehnologii care să combată încălzirea globală

Marile companii petroliere promit un miliard de dolari pentru tehnologii care să combată încălzirea globală

04 Noi 2016   •   15:45
Marile companii petroliere promit un miliard de dolari pentru tehnologii care să combată încălzirea globală
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Un consorţiu format din zece dintre cele mai mari companii mondiale de petrol şi gaze a promis, vineri - ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Paris pentru reducerea gazelor cu efect de seră - că în următorii zece ani va investi un miliard de dolari în tehnologii care să combată încălzirea globală, transmite Reuters. 

Iniţiativa Climatică pentru Gaze şi Petrol (OGCI), condusă de directorii generali ai companiilor Saudi Aramco, Royal Dutch Shell plc, Total, BP, Eni, Repsol, Statoil, CNPC, Pemex şi Reliance Industries, a informat că a pus la punct un fond de investiţii, denumit Climate Investments, care va ajuta la dezvoltarea de tehnologii de captare şi stocare a carbonului, precum şi la eforturile de reducere a emisiilor de metan ale industriei de petrol şi gaze. 

"Crearea OGCI Climate Investments arată hotărârea noastră colectivă de a pune la punct tehnologii pe scară largă, care să ajute la combaterea încălzirii globale. Prin colaborarea cu alţii, companiile noastre joacă un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră", se arată într-un comunicat de presă. 

Cu toate acestea, investiţiile anunţate sunt minuscule comparativ cu cheltuielile anuale comune ale marilor companii de petrol şi gaze, chiar dacă acestea se confruntă cu una din cele mai dificile perioade din istoria sectorului. În 2016, cheltuielile de capital cumulate ale Shell, Total, BP, Statoil, Repsol şi Eni ar urma să se ridice la aproape 100 de miliarde de dolari. 

Cele zece firme, care, împreună, sunt responsabile pentru aproximativ 20% din producţia mondială de petrol şi gaze au precizat că "o mare parte" din miliardul de dolari va merge spre cheltuieli destinate introducerii de tehnologii de captare şi stocare a carbonului la centralele electrice pe bază de gaze naturale. OCGI a precizat că a selectat o listă de aproape 200 de tehnologii care au legătură cu captarea şi stocarea carbonului, iar în prezent evaluează care dintre ele pot fi dezvoltate la scară industrială. 

Anunţul marilor companii petroliere coincide cu intrarea în vigoare a Acordului de la Paris pentru reducerea gazelor cu efect de seră, pe 4 noiembrie 2016. Sectorul de petrol şi gaze, care este direct responsabil pentru 5% din emisiile umane de gaze cu efect de seră, iar utilizarea produselor sale este responsabilă pentru alte 32%, este supus unor presiuni crescute din partea investitorilor şi opiniei publice pentru a contribui la combaterea încălzirii climei. 

Criticii susţin că firmele petroliere trebuie să facă mai mult pentru a-şi reduce emisiile. 

"Este încurajator să vedem că 10 companii au decis să acţioneze în ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Paris, dar aceste companii au promis fiecare doar 10 milioane de dolari pe an în următorii zece ani. Având în vedere că lumea a mobilizat mii de miliarde de dolari anual pentru energia verde pentru ca obiectivele de la Paris să fie atinse, este vorba de o sumă care pur şi simplu este insuficientă", a declarat Jeremy Leggett, preşedinte al Carbon Tracker Initiative. AGERPRES

×
Subiecte în articol: incalzire globala