x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măslinii şi viermii de mătase, noile culturi intensive ale României

Măslinii şi viermii de mătase, noile culturi intensive ale României

de Adrian Stoica    |    26 Ian 2017   •   17:22
Măslinii şi viermii de mătase, noile culturi intensive ale României
Sursa foto: PatrikStedrak/Getty Images/iStockphoto

Istoricii susţin că primele plantaţii de măslin au apărut acum 6.000 de ani, pe coasta estică a Mediteranei, în Siria şi Liban. De aici au ajuns în Egipt şi treptat, au ajuns în Grecia şi Roma Antică. La  o distanţă în timp de 6.000 de ani de la apariţia primelor plantaţii, Ministerul Agriculturii se pregăteşte să impună cultivarea pe scară largă a măslinului şi în România. Plus a viermilor de mătase

 

Intenţia noului ministru a Agriculturii, Petre Daia, ne este dezvăluită în proiectul de buget pe anul 2017. Astfel pentru acest an, ministerul va acorda subvenţii pentru uleiul de măsline şi va continua cu politica de subvenţionarea a creşterii viermilor de năstase care la noi nu există.

„Sprijinul cuplat se poate acorda numai sectoarelor şi producţiilor importante din motive economice, sociale şi de mediu. Sectoare şi producţii vizate: - cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, cânepă, orez, fructe cu coajă lemnoasă, cartof, seminţe, ulei de masline, furaje uscate, hamei, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr şi cicoare, fructe şi legume şi specii forestiere cu ciclu scurt de producţie", Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii.

Din formularea ministerului, înţelegem că producţia uleiului de măsline este una foarte importantă pentru România. Scăparea celor care au introdus pe lista priorităţilor acest produs este că noi nu avem culturi de măslin şi nu vom avea niciodată pentru că nu ne permite clima. Aşa că nici producţie de ulei nu vom vedea pe la noi.

 

Subvenţii negociate aiurea

Dacă introducerea pe lista produselor subvenţionate a uleiului de măslină nu este doar o eroare care se poate îndrepta uşor, atunci este o gafă imensă. Înseamnă că acordarea acestei subvenţii a fost negociată cu Uniunea Europeană. Cum nimeni nu va solicita subvenţii pentru aşa ceva, evident că banii se vor pierde, ei neputând fi realocaţi pentru alte subvenţii.

 

Mătase „made in România”

Pe lista curiozităţilor mai putem introduce şi viermii de mătase pentru a căror creştere se prevăd subvenţii şi în acest an. Insistenţa celor de la Agricultură în a acorda subvenţii pentru viermii de mătase este demnă de o cauză mai bună. Deşi această subvenţie s-a acordat mereu în ultimii ani, cei din minister încă nu au aflat de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultura că nimeni nu a fost interesat de ea. Adică alţi bani pierduţi, în loc să fie utilizaţi cu cap.

 

„Sprijinul cuplat se poate acorda numai sectoarelor şi producţiilor importante din motive economice, sociale şi de mediu. Sectoare şi producţii vizate: carne de oaie şi de capră, carne de vită şi mânzat, lapte şi produse lactate, viermi de mătase", proiectul de buget al Ministerului Agriculturii.

 

România are la dispoziţie în acest an prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală 1,8 miliarde de euro

 

 

×