x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MDRT taie programul de suflet al lui Udrea

MDRT taie programul de suflet al lui Udrea

de Elena Stan    |    17 Oct 2012   •   18:27
MDRT taie programul de suflet al lui Udrea
Sursa foto: Intact Images
Ministerul vrea să reducă valoarea cheltuielilor eligibile şI să impună cotă parte de finanţare
Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să fuzioneze  Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, cunoscut ca fiind programul de suflet al Elenei Udrea, fostul ministru al Turismului, cu proiectele din Programul Naţional de Modernizare a Localităţilor. Potrivit unui proiect de  Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul instituţiei, noul program va fi finanţat doar parţial cu bani din bugetul MDRT şI se va numi Programul Naţional de Devoltare a Infrastructurii Rurale şi Urbane (PNDIRU). Prin această măsură, MDRT vrea să stimuleze dezvoltarea regională a României. "Dezvoltarea durabilă a spaţiului rural şi urban este indispensabil legată de îmbunătăţirea condiţiilor existente şi a serviciilor de bază, prin dezvoltarea infrastructurii”, potrivit Notei de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă, postată pe site-ul instituţiei.

5 subprograme

Programul se derulează în comune, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor, în zone periurbane ale acestora din urmă, precum şi în toate oraşele din România care au o populaţie de până la 50.000 de locuitori înregistrată la ultimul recensământ. Noul program va avea cinci subprograme. Primul priveşte reabilitarea şi modernizarea drumurilor, cel de al doilea - realizarea de sisteme centralizate de alimentare cu apă, urmând realizarea de sisteme centralizate de canalizare, modernizarea şi reabilitarea dispensarelor medicale, iar ultimul subprogram priveşte modernizarea şi reabilitarea unităţilor şcolare. Proiectele de investiţii care se realizează în cadrul PNDIRU se amplasează pe terenuri proprietate publică a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Beneficiarii trebuie să trimită liste cu proiectele pe care vor să le realizeze, iar conducerea MDRT stabileşte ce proiecte vor fi finanţate în funcţie de bugetul alocat annual ministerului.

Finanţarea doar parţială
Pentru reabilitarea drumurilor judeţene, MDRT suportă 60% din cheltuielile eligibile ale proiectului, iar restul sumei va fi suportată din bugetele beneficiarilor şi/sau din alte surse legal constituite, aprobate anual cu această destinaţie. Pentru drumuri comunale şi locale statul acoperă 90 % din cheltuielile eligibile, iar beneficiarul doar 10%. 

De asemenea, pentru subprogramele privind realizarea de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare, de la bugetul MDRT se asigură 90% din cheltuielile eligibile şi 10% de la bugetele beneficiarilor. Procentele se modifică atunci când vine vorba de reabilitare/modernizare şi/sau extindere a dispensarelor medicale sau a clădirilor unităţilor şcolare, când statul asigură 95% din cheltuieli, iar de la bugetul beneficiarului se asigură doar 5%. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect de investiţii pentru drumuri judeţene este de 10 milioane de lei pe durata de implementare a acestuia, iar pentru  drumuri comunale este de 4,5 milioane de lei pe durata de implementare a acestuia. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect de investiţii pentru realizarea de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi pentru sistemele de canalizare este de 4,5 milioane de lei. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect de investiţii pentru subprogramul de reabilitare/modernizare şi/sau extindere a dispensarelor medicale sau a clădirilor unităţilor şcolare este de un milion de lei.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea MDRT