Numarul exact al locuintelor care sunt in pericol de a fi luate de viituri nu este cunoscut, desi inundatiile lasa an de an familii intregi fara adapost. Majoritatea locuintelor lacustre nu are autorizatie de la Gospodarirea Apelor.
Legea apelor interzice clar amplasarea in zona inundabila a albiei majore si in zonele de protectie de noi obiective economice sau sociale, inclusiv de noi locuinte sau anexe ale acestora. Cu toate acestea, tot mai multe case "rasar" pe malul apelor. "Oamenilor le face placere sa locuiasca pe malul apelor, sa auda susurul apei, fara sa le pese ca debitele care vin pe rau pot provoca pagube", ne-a spus Ovidiu Gabor, director general adjunct in cadrul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). IN AFARA LEGII. Anul trecut, Ministerul Mediului a identificat 201.500 de case sau anexe gospodaresti construite in zone inundabile, insa delimitarea zonelor inundabile va lua sfarsit tocmai in decembrie 2013. Din acest motiv, autoritatile ne indeamna sa invatam sa traim cu viiturile. "Noul concept european, de aparare impotriva inundatiilor, este ca trebuie sa invatam sa traim cu viiturile, deoarece nu ne putem opune naturii", a spus Ovidiu Gabor. Una dintre explicatiile pentru pagubele uriase produse de inundatiile din ultimii ani este ca oamenii nu cunosc legea. Mai rau este ca nici autoritatile, care ar trebui sa o cunoasca si sa o aplice, nu o fac. "Noi nu interzicem ridicarea constructiei, insa il informam despre riscuri. Faci casa, dar ai grija ca nivelul apei este atat, trebuie sa ridici fundatia doi metri si o pui pe niste piloni", ne-a explicat Ovidiu Gabor. El a mai declarat ca 99% dintre casele care se ridica sau care sunt deja ridicate nu au aviz de la Gospodarirea Apei (GA). Cetateanul care vrea sa faca o casa trebuie sa obtina un certificat de urbanism, care cuprinde toate tipurile de avize necesare ridicarii unei constructii. "Functionarii de la Primarie trebuie sa informeze cetateanul ca are nevoie si de aviz de la mediu pentru a fi in regula, insa de cele mai multe ori acestia nu o fac", a explicat Ovidiu Gabor.Citește pe Antena3.ro
STATISTICA
|
Suprafata inundabila este de 2,12 milioane ha, adica 8,9% din suprafata totala a tarii, din care 1,89 milioane ha reprezinta suprafata agricola, adica 19% din suprafata arabila din Romania. De asemenea, avem 2.613 localitati inundabile, din care 54 de municipii, 161 de orase si restul comune, 367.000 de locuinte la nivel de tara, 7.700 km de drumuri si sosele, 1.400 km de poduri si de cai ferate si 1.820 de obiective industriale. In tara noastra sunt 77.000 km de cursuri de apa, aparam cam in jur de 3,1 milioane de hectare de teren si avem 2.240 de baraje.
|