x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediu - Taxa de înmatriculare, la mâna CE

Mediu - Taxa de înmatriculare, la mâna CE

de Elena Stan    |    28 Feb 2008   •   00:00

Noua formulă de calcul a taxei auto va fi aprobată după ce Guvernul va primi un răspuns din partea Comisiei Europene la propunerea trimisă, din care să rezulte că aceasta este compatibilă cu normele UE, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Noua formulă de calcul a taxei auto va fi aprobată după ce Guvernul va primi un răspuns din partea Comisiei Europene la propunerea trimisă, din care să rezulte că aceasta este compatibilă cu normele UE, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. În plus, oficialul a spus că speră ca taxa de poluare auto să fie aprobată “repede”. Guvernul a transmis săptămâna trecută o nouă scrisoare Comisiei Europene cu privire la formula de calcul a taxei de poluare auto în care este prezentată varianta taxei de primă înmatriculare corelată cu emisiile de carbon ale maşinii.

 

Astfel, taxa auto va fi calculată diferenţiat, în funcţie de emisiile CO2 pentru maşinile Euro 4, iar pentru celelalte autovehicule va fi aplicată actuala formulă – conform normei de poluare, dată de emisiile de noxe şi cilindree –, însă sumele vor creşte sensibil faţă de propunerea aflată în dezbatere.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă în România de la 1 ianuarie 2007 şi a fost contestată de Comisia Europeană din luna martie 2007. Comisia Europeană a atras atenţia că modalitatea de calcul a taxei introduse de autorităţile române nu respectă prevederile articolului 90 din Tratatul de aderare, fiind deschisă procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru.

×
Subiecte în articol: economic