x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Megaindustriasul Tender, dator vandut la stat

Megaindustriasul Tender, dator vandut la stat

29 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Firmele lui Ovidiu Tender, presedintele UGIR 1903, unul dintre cei mai mediatizati oameni de afaceri romani ai ultimilor ani, au ajuns sa aiba datorii fata de statul roman care depasesc 6.500 miliarde lei. Unul dintre cei mai mediatizati si influenti oameni de afaceri romani ai ultimilor ani, Ovidiu Tender, e dator vandut. Statul roman are de incasat - prin diversele sale bugete - de la firmele achizitionate in cascada de industriasul timisorean mai bine de 6.500 miliarde lei.
VLADIMIR MATEESCU

O simpla cautare pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la capitolul mari datornici, releva un fapt stupefiant. Nelipsit din toate topurile bogatiei acumulate dupa Revolutie si presedinte in exercitiu al Uniunii Generale a Industriasilor Romani (UGIR 1903), Ovidiu Tender, care are o avere estimata la 140 milioane dolari, nu sta mai prejos nici la cuantumul debitelor neonorate catre statul roman. Bunaoara, cel care, prin functia in care a fost ales, ar trebui sa fie un model de conduita pentru oamenii de afaceri din Romania, datoreaza sume incredibile de bani statului ai carui contribuabili onesti se calca-n picioare sa-si plateasca impozitele.

Statul inca asteapta mii de miliarde

Numai Carom Onesti (4341,66 miliarde lei), Atlas GIP (683,22 miliarde lei), Vulcan Bucuresti (289,98 miliarde lei) si Videlmar (70,1 miliarde lei) au acumulat debite care, insumate, ar face invidios orice sef de institutie publica. Cu toate acestea, probabil prin gratia divina a inaltilor oficiali ai Ministerului Finantelor si a fostei Autoritati pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului (APAPS), unele dintre firmele imperiului tentacular Tender beneficiaza de inlesniri la plata, iar altele, cum ar fi colosul bucurestean Vulcan, de o prelungire cel putin stranie a procedurii de administrare speciala. Aceasta din urma este o inventie ticluita in laboratoarele guvernamentale exact pentru a feri marii datornici, pe parcursul procedurii de privatizare si in perioada imediat urmatoare, de neplacerile eventualelor executari silite pe care ar fi putut sa le declanseze creditorii satui sa astepte cu anii. Interesant, dar brevetat de altii inaintea lui, este modul in care insotitorul de serviciu al delegatiilor prezidentiale si guvernamentale prospera ca urmare a activitatilor prestate de catre salariatii intreprinderilor pe care le-a preluat: cu ajutorul unor sereleuri plasate strategic pe lantul dintre fericitul proprietar si societatile respective.

Sponsorul reuniunii spionilor

Ovidiu Tender, omul care a sponsorizat o reuniune din Romania a serviciilor secrete occidentale, tarand ulterior numele tarii noastre intr-un imens scandal international generat de arestarea pentru spalare de bani a oficialului NATO Willem Matser, a vrut, la un moment dat, sa cumpere cea mai mare companie a statului, SNP Petrom. La momentul depunerii ofertelor, grupul Tender s-a bazat pe influenta capatata ca urmare a alaturarii numelui sau cu acela al companiei americane Halliburton (prezidata candva de actualul vicepresedinte al SUA, Dick Cheney), insa documentatia nu i-a fost acceptata de comisia de privatizare din cauza neindeplinirii anumitor prevederi din caietul de sarcini.
×
Subiecte în articol: economic tender