x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Merkel critică politicile de concedii şi pensionări din Europa de Sud.

Merkel critică politicile de concedii şi pensionări din Europa de Sud.

18 Mai 2011   •   12:47

Cancelarul german Angela Merkel a criticat Europa de Sud pentru ca muncitorii din aceste state se pensioneaza inaintea cetatenilor din Germania sI crede ca statele foarte indatorate din aceasta parte a “batranului continent' trebuie sa ridice varsta de pensionare si sa reduca zilele de concediu, pentru a deveni mai eficiente.

'E foarte important ca oamenii din tari ca Grecia, Spania sI Portugalia sa nu poata sa se pensioneze mai devreme decat in Germania – mai ales ca toata lumea spune ca sunt egali. Este important', a spus ea, citata de Der Spiegel sI preluata de Le Monde.

“Nu putem avea o moneda comuna unde unii primesc o gramada de vacanta sI altii foarte putina. Asta nu va functiona pe termen lung', a completat ea.

Diferente

Exista destule diferente. Grecia a anuntat reforme ale sistemului sau de pensii la inceputul lui 2010 prin reducerea pensionarilor anticipate si cresterea varstei medii de retragere la 63 de ani. In plus, a adopat stimulente pentru pastrarea muncitorilor pe piata muncii sI dincolo de 65 de ani. Germania a votat in 2007 o lege prin care sa creasca varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani pe parcursul a cativa ani. Grecia este acum in pragul solicitarii unui al doilea imprumut, de circa 60 de miliarde de euro iar pietele financiare estimeaza ca va fi fortata sa isi restructureze datoriile. Sub acest termen se ascunde, in fapt, reducerea cu pana la 30% a sumelor pe care sa le inapoieze celor care au cumparat titluri de stat elene. UE sI BCE se tem ca un astfel de eveniment ar determina un “inghet' financiar de tipul celei de dupa colapsul Lehman Brothers, care va scumpi creditarea foarte mult. In plus, va duce la pierderi foarte mari in bilanturile bancilor franceze sI germane, cele mai expuse pe datoriile Greciei.

Pai pana cand?

In Germania au avut loc mari lupte pentru ca tara sa reuseasca in primul rand sa ajute Grecia anul trecut. Grecia a luat un pachet de asistenta de 110 miliarde de euro. Ulterior, Germania a sustinut atat imprumutul pentru Irlanda, cat sI pentru Portugalia, subliniind implicarea sa europeana sI beneficiile comune ale unei monede unice. Dar in sanul majoritatii care o sprijina pe Angela Merkel creste rezistenta impotriva mecanismelor de asistenta ce implica potentiale contributii de la platitorii germani de taxe.

In ianuarie, Merkel a propus un “pact de competitivitate', ce forteaza statele UE sa isi coordoneze politicile nationale in privinta taxelor, salariilor sI varstei de pensionare.

'Restructurare soft' a datoriilor Greciei

Der Spiegel noteaza ca pana la urma, dupa doua zile de discutii ale oficialilor europeni, ramane in carti o restructurare “soft' a datoriilor Atenei, dupa cum a declarat Jean Claude Junker, seful Eurogroup. Comisarul european pentru Economie sI Politici Monetare, Oli Rehn, a spus ca “'o extindere voluntara a maturitatilor imprumuturilor' poate fi examinata.

Conditia pentru aceasta o constituie adoptarea de catre greci a unui plan de privatizari masive, in valoare de 50 de miliarde de euro, din care 15 miliarde sa fie obtinute in acest an.

×