Scaderea inflatiei si cresterea exporturilor ar trebui sa determine bancile sa reduca dobanzile la creditele acordate persoanelor fizice, considera ministrul de Finante Mihai Tanasescu, citat de Mediafax.
daniela ivan
âPerspectivele evolutiei economice pentru 2004 si incheierea unui memorandum cu Fondul Monetar International creeaza premisele unei stabilitati economice solide, iar sistemul bancar trebuie sa raspunda", a opinat Tanasescu. Ministrul a mai precizat ca diferentele de 8-10 puncte procentuale intre dobanzile de la credite si cele de la depozite sunt prea mari. De asemenea, dobanzile de 30% percepute la creditele de consum nu se mai justifica, avand in vedere ca inflatia anualizata este de circa 13%. Tanasescu este convins ca reducerea dobanzilor nu va determina o majorare a deficitului de cont curent. El a aratat ca ritmul de crestere a exporturilor a fost, in luna aprilie, mai ridicat decat cel al importurilor, ceea ce favorizeaza reducerea dezechilibrului extern la 5,5% din PIB in acest an. El a mai adaugat ca, daca dobanzile vor scadea, Finantele vor finanta deficitul bugetar in proportie mai ridicata de pe piata interna.
BNR reduce dobanda
Banca Nationala a Romaniei va reduce, saptamana viitoare, rata dobanzii de interventie, aflata in prezent la 21,25%, cel mai probabil cu jumatate de punct procentual, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. Incepand cu luna august a anului trecut, BNR a majorat dobanda de interventie in trei etape, pana la 21,25% pe an, pentru depozitele cu scadenta la o luna.Citește pe Antena3.ro