Impozitul minim instituit anul trecut a închis sub diverse forme 195.700 de firme. Acum, micii întreprinzători îi solicită premierului Emil Boc să îşi respecte promisiunea de a scoate impozitul forfetar după ce acesta a "deratizat" economia.
Reglementarea impozitului forfetar trebuie să vizeze exact domeniile unde se face cea mai mare evaziune fiscală, solicită Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMR). "Acum, că impozitul forfetar a deratizat economia, solicităm premierului Emil Boc să-şi ţină promisiunea", a declarat Neculai Viţelaru, vicepreşedinte al CNIPMMR.
CUM TREBUIE SĂ ARATE NOUL BIR
Forfetarul trebuie introdus în acele domenii unde rata rentabilităţii este mai mică de 2%, când toată lumea ştie că rentabilitatea reală este mult mai mare. Consiliul solicită ca reglementarea să vizeze cu prioritate sectoarele unde activează companii multinaţionale şi marile întreprinderi din sectoarele petrolier (inclusiv industria chimică şi petrochimică), al tutunului, alcoolului şi jocurilor de noroc.
"Îşi închipuie cineva că petrolul ăla luat aproape pe zero din subsolul ţării are rentabilitate de sub 2%? În loc să învăţăm din greşeli, Guvernul caută justificări", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri.
În Belgia, sunt excluse de la plată firmele care au venituri sub 50.000 de euro. Calculul făcut este unul simplu: să nu se impoziteze cei ale căror firme au venituri sub salariul minim brut din sectorul public pentru a da egalitate de şanse între zone bugetare şi cele private. În acest an, salariul brut este de 26.338 lei pe cele 12 luni. În acelaşi timp, ar trebui realizată o diferenţiere pentru ca toţi operatorii economici să fie trataţi egal.
Potrivit lui Nicolescu, în 2009, impozitul minim a fost de 30% din cifra de afaceri, în vreme ce pentru marile companii cuantumul era de doar 1%. Micii întreprinzători solicită şi ei acelaşi tratament din partea statului. Legat de această problemă, patronii mai cer încă o reglementare. Uniunea Europeană a Artizanatului şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii cere ca toate instituţiile care reglementează economia să fie total independente de orice companie a cărei activitate o reglementează.
"Sunt foarte multe agenţii care au în subordine centre de consultanţă şi ministere care au întreprinderi mari. Acestea din start sunt favorizate în faţa IMM-urilor", a completat Nicolescu.
Citește pe Antena3.ro