x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mihai Erbasu: "Investitiile nu trebuie sa aiba culoare politica si nici granite"

Mihai Erbasu: "Investitiile nu trebuie sa aiba culoare politica si nici granite"

27 Feb 2004   •   00:00
  • Domnule Mihai Erbasu, promiteati ca veti mai da exemple privind castigarea licitatiilor in lucrarile de constructii dupa simpatii politice, am pregatit pixul!

    De patru ani, Primaria Capitalei repara bulevardele si strazile. In fiecare an se investesc mii de miliarde in plombarea si refacerea strazilor. n primul rand, consider ca licitatiile au fost dirijate si pot demonstra. n al doilea rand, caietele de sarcini au fost astfel intocmite ca sa poata participa la licitatie numai anumite firme. Aceleasi manevre s-au facut si pentru licitatiile de modernizare a liniilor de tramvai si a depourilor de tramvai. Acolo unde aparea o firma care nu era agreata de conducerea Primariei Capitalei se anula licitatia si se reprograma. Desi dupa lege, daca s-au deschis ofertele nu se mai poate anula licitatia, deoarece se cunosc valorile ofertelor si se cunosc firmele competitoare. Un exemplu este lucrarea de la Depoul Alexandria. Exemple mai putem da o multime si din Bucuresti, si din tara.

  • Dar dumneavoastra, domnule Erbasu, ati fost consilier in Consiliul General al Capitalei, oare nu v-au sarit atunci in ochi lucrurile pe care le semnalati azi?

    Cu doi ani in urma mi-am dat demisia din Consiliul General, atunci cand premierul a solicitat ca oamenii de afaceri care au lucrari sau lanseaza oferte pentru lucrarile avand beneficiari Primaria Capitalei sau regiile ei sa se retraga din Consiliu. Din acel Consiliu ne-am retras doar trei-patru persoane, iar cei care aveau cele mai mari interese au ramas in Consiliul General sau in aparatul executiv al Primariei Capitalei. Am plecat si din cauza faptului ca mi-am dat seama ca se vrea constituirea unui grup de interese ce doreste sa profite fie de fondurile internationale, fie de fondurile de la buget, aceste fonduri finantand lucrarile de constructii pentru drumuri, termoficare etc. Pentru acest scop si-au dat mana o parte dintre consilierii Capitalei cu primarul Capitalei. De ce cred ca si-au dat mana? Aceste bulevarde si strazi care s-au renovat au fost atribuite cu lucrari societatilor in care sunt implicati membri marcanti ai PD, cat si consilieri de baza ai PSD. Ce sa cred ca cetatean, aceste lucruri s-au facut fara interes? Retetele pentru asfalt sunt in asa fel facute incat nu respecta nici o norma, iar in ziare am citit ca responsabilii din Primarie spun ca durata de viata a asfaltului este de la sase luni la un an, vezi bulevardele Bucurestiului si autostrada Bucuresti - Pitesti, care s-au contractat si realizat sub conducerea Ministerului Transporturilor din acea vreme, avand in frunte lideri ai PD. Ma intreb de ce acum nu se face o ancheta reala in asa fel incat banii aruncati si insusiti de firme-fantoma sa fie recuperati de la acesti politicieni? De ce nu se comunica adevarul?

  • Ce parere aveti despre mult discutata coruptie?

    Dupa ce am lucrat 30 de ani in sistemul dictatorial comunist si 14 ani in sistemul capitalist, tot timpul in functii de conducere, pot spune ca problema coruptiei este mult mai vasta. Acea coruptie din sistemul comunist, dar si din vremurile vechi cu naravul mostenit de la poarta otomana era de fapt o mica coruptie, o bisnita, un comision marunt, un cartus de Kent dat medicului sau profesoarei. Era o coruptie de mici dimensiuni, bacsisuri, care nu loveau in temelia societatii. Culmea ironiei, coruptia la nivel inalt a fost invatata de la tarile mari si dezvoltate. S-a format o mare coruptie cu inalti functionari implicati, ca in Franta, Anglia, Germania etc. Aceasta coruptie nu are granite, coruptul si corupatorul pot fi si romani si cetateni straini, in functie de interese. Ca dovada, de ce in Romania nici un guvern nu a facut o lege prin care sa protejeze capitalul autohton, patronul autohton, cum exista in toate tarile lumii? Ce sa inteleg?

    In domeniul investitiilor si constructiilor, firmele care stiu sa lucreze si care respecta normele sunt inlaturate de pe piata prin metode neortodoxe sau cu o spoiala de legalitate. Ma adresez domnului presedinte al Romaniei si primului ministru semnaland ca, daca nu se vor lua in considerare si aceste lucruri grave, ma tem ca nu vom intra in UE. Desi ar trebui ca investitiile sa nu aiba culoare politica si nici granite, in tara noastra, dupa stiinta mea, investitiile prea sunt dirijate de interese. Daca vrei sa investesti la Suceava, acolo investitiile sunt dirijate de interesele politice locale. La Constanta, alte interese politice locale, la Timisoara sforile sunt trase de un alt partid. Cred ca ceea ce se intampla in Romania este un joc de interese, in care-si dau mana unii membri din partidele intregului spectru politic. Culmea, pe piata romaneasca izbandesc nu marile firme internationale, cele care respecta legislatia sociala si economica, ci firmele care lucreaza 90% in economia subterana. Ar fi pacat ca Romania, cu bogatiile din subsol si cu poporul ei inventiv si doritor de nou, sa ajunga in situatii nedorite de nimeni.

×
Subiecte în articol: economic capitalei