x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mihai Tănăsescu: Un nou parteneriat cu FMI este foarte important pentru România

Mihai Tănăsescu: Un nou parteneriat cu FMI este foarte important pentru România

22 Noi 2012   •   15:00
Mihai Tănăsescu: Un nou parteneriat cu FMI este foarte important pentru România
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Un nou parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional, după finalizarea actualului acord, este foarte important pentru România, a declarat Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi fost reprezentant al României la FMI, citat de Mediafax.
"Sunt ferm convins că în perioada următoare, după finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru România. Este important nu pentru că România nu ştie ce să facă. România ştie perfect ce are de făcut, ştie foarte clar care sunt problemele cu care se confruntă. Un asemenea parteneriat dă mai multă greutate unui tip de abordare la nivel internaţional a modului în care reformele structurale sunt puse în practică" a afirmat Tănăsescu, la un seminar pe teme economice la BNR.
Coperarea României cu FMI, UE şi Banca Mondială este un parteneriat de lungă durată al cărui principal element are în vedere stabilizarea economiei româneşti, reluarea creşterii economice, reducerea numărului de şomeri şi creşterea competitivităţii naţionale, a adăugat oficialul BEI.
El a arătat că aceste obiective pot fi realizate doar prin reforme structurale, la nivelul companiilor de stat, precum şi în domenii-cheie, ca învăţământul, sănătatea şi segmentul de pensii.
Reprezentanţii FMI, CE şi BM au afirmat săptămâna trecută, într-o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, că România va trebui să îşi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că mai multe reforme structurale nu au fost finalizate în grafic. Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amânată.

Creşterea economică depinde de prioritizarea investiţiilor
Tănăsescu apreciază că România va încheia acest an cu o creştere economică modestă, influenţată în special de factori externi. "Cheia succesului" privind creşterea economică a României, în 2013, este prioritizarea investiţiilor cu surse interne şi externe, a spus Tănăsescu. El a adăugat că România trebuie să accelereze în 2013 reformele structurale, pentru a avea o creştere economică.
"Reformele structurale înseamnă o reformă a administraţiei, care să fie capabilă să atragă mai multe fonduri europene, mai mulţi bani de investiţii, pentru că este clar că o creştere economică nu se face decât prin investiţii, iar prioritizarea acestor investiţii în România cu surse interne şi externe e cheia succesului pentru a avea o creştere economică în anul următor", a spus Tănăsescu. El s-a arătat ferm convins că România va avea o creştere economică pozitivă anul viitor. 

×