Ministerul Dezvoltării Regionale anunţă că Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii, a semnat primele acorduri în cadrul Iniţiativei pentru întreprinderile mici şi mijlocii cu trei bănci comerciale (Raiffeisen Bank, BCR şi ProCredit Bank), acorduri ce vor genera finanţare IMM-urilor din România în valoare totală de 246 milioane de euro, sumă ce acoperă aproape jumătate din finanţarea totală de 540 milioane de euro disponibilă.
Potrivit unui comunicat al MDRAPFE, remis miercuri AGERPRES, aceste trei tranzacţii au fost semnate la mai puţin de un an de la lansarea Iniţiativei în România.
"Semnarea acestor acorduri se traduce prin rate mai mici ale dobânzilor prin băncile care participă la implementarea Iniţiativei IMM pentru mediul de afaceri din România. Aici ne referim la cele peste 4.300 de IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi şi start-up-uri, care se bucură de efectele acestor acorduri extrem de aşteptate pe piaţa din România. Programul Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri susţine astfel dezvoltarea afacerilor în mod inteligent şi competitiv", a declarat ministrul Sevil Shhaideh, citată în comunicat.
La rândul său, vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat că aceste trei bănci sunt creditori importanţi pentru IMM-uri în România şi prin intermediul Iniţiativei pentru IMM-uri vor fi parteneri în acordarea de sprijin antreprenorilor. "Grupul BEI se angajează să implementeze Iniţiativa pentru IMM-uri şi avem plăcerea să anunţăm, împreună cu autorităţile din România, că primele bănci comerciale vor începe acum să ofere finanţare IMM-urilor. Suntem încrezători că aceste acorduri vor aduce beneficii durabile întreprinderilor din România", a spus McDowell, citat în comunicatul MDRAPFE.
Programul Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri din România, lansat în octombrie 2016 şi finanţat cu 100 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, face parte dintr-o iniţiativă mai amplă a Comisiei Europene şi a Grupului BEI şi implică o schimbare inovatoare în utilizarea fondurilor europene structurale şi de investiţii, pe care le combină cu bugetul central UE şi fondurile BEI, precizează comunicatul.
Contribuţia României, alături de bugetul central al UE (resurse din Programul Orizont 2020) şi fondurile grupului BEI alocate programului, va fi multiplicată de împrumuturi comerciale oferite prin intermediul unui mecanism de partajare a riscurilor. În consecinţă, mai multe IMM-uri vor beneficia de resurse europene în condiţii avantajoase, cum ar fi rate ale dobânzilor reduse şi cerinţe îmbunătăţite pentru colaterale. Acest instrument financiar va acţiona ca un catalizator al investiţiilor private şi va stimula crearea de locuri de muncă în cadrul comunităţii IMM-urilor, arată comunicatul citat.
Sursa: www.agerpres.ro