x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Economiei are "repetenţi", dar nu-i spune

Ministerul Economiei are "repetenţi", dar nu-i spune

04 Mai 2011   •   16:57
Ministerul Economiei are "repetenţi", dar nu-i spune
Sursa foto: Dragoș Stoica/Jurnalul Național
163754-franks.jpg

O parte din companiile aflate în subordinea Ministerului Economiei nu s-au încadrat în ţintele convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şI Comisia Europeană (CE) pentru primul trimestru, dar instituţia condusă de Ion Ariton a învelit totul într-un comunicat pozitiv şI frumos unde pluteşte fericirea şI unde doar norişorii mai lipsesc din acest Rai economic.

"Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene s-a întâlnit, în data de 4 mai a.c., cu conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. 
?n cadrul discuţiilor au fost abordate stadiul reformelor economice demarate de Guvernul României şi al programelor de restructurare din companiile monitorizate, aflate în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. 
De asemenea, s-au purtat discuţii despre situaţia înfiinţării celor două companii energetice naţionale. 
?n cadrul întâlnirii s-a concluzionat că ţintele financiare pe primul trimestru al acestui an au fost atinse în cea mai mare parte de către companiile monitorizate, existând premise ca rezultatele să fie pozitive în continuare”, se arată în comunicatul instituţiei. 

FMI a respins planurile de restructurare la CNH şI Termoelectrica
Jurnalul Naţional a scris ieri că experţii FMI au respins planurile de restructurare înaintate de Compania Naţională a Huilei (CNH) şI Termoelectrica şI că intenţiile autorităţilor române au slabe şanse de implementare.
Statul român a cerut "undă verde” din partea instituţiilor internaţionale pentru acordare unui ajutor de stat pentru închiderea a 3 mine ale CNH până în 2018 şI ştergerea arieratelor pentru celelalte patru viabile, prin majorarea capitalului social de către Ministerul Finantelor cu totalul acestora. CNH are datorii totale la bugetul consolidat de circa 4 miliarde de lei, din care majoritatea penalităţi şI întârzieri. FMI a cerut, însă, privatizare sau lichidare.
în cazul Termoelectrica, iniţial Fondul a cerut închiderea termocentralelor neviabile, respectiv Borzeşti şI Doiceşti şI privatizarea managementului, declara Ioan Pisc, liderul Federaţiei Energetica. în mod ciudat, Guvernul României a pus termocentrala Doiceşti pe lista celor 18 proiecte care sunt prioritate naţională în vederea realizării prin parteneriat public-privat, un proiect de 700 de milioane de euro.

Lista lui Franks
ŞI Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a fost inclusă pe lista companiilor monitorizate de FMI. La finele primului trimestru, compania era al cincilea datornic la bugetul de stat, cu datorii de 142 milioane de lei iar împotriva acesteia s-a declanşat procedura de executare silită, potrivit datelor Fiscului, citate de ANAF.
Pe lista societăţilor monitorizate de FMI din parohia lui Ariton se mai află Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv”, Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şI Electrocentrale Bucureşti.

Scandalul deficitului
Termoelectrica este, alături de CFR Infrastructură, controlată de autorităţi în aceste momente, după ce Eurostat, biroul european de statistică a ridicat dubii că România ar fi raportat corect deficitul pe 2010. Mai precis, în acesta trebuie incluse şI pierderile companiilor de stat care au primit peste 50% din veniturilor lor ca subvenţii de la buget. Deficitul pe 2010 ar putea ajunge la 6,8-6,9% faţă de ţinta oficială de 6,4%, prin includerea pierderilor de la cele două societăţi. Astfel, gaura suplimentară ar ajunge la circa 2 miliarde de lei sau 500 de milioane de euro.

Convocare la Guvern
Misiunea condusă de Jeffrey Franks, a început, miercuri, la Guvern, o rundă de negocieri cu premierul Emil Boc, la discuţii participând şi ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, şi ministrul economiei, Ioan Ariton.
"în acest nou program trebuie ne concentrăm asupra reformelor structurale şi asupra situaţiei întreprinderilor cu capital de stat, domeniul asupra cărora se vor concentra şi o mare parte dintre discuţiile cu autorităţile române”, a declarat Franks.

×