x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Finanţelor impune codul de bune practice în domeniul achiziţiilor

Ministerul Finanţelor impune codul de bune practice în domeniul achiziţiilor

03 Iun 2019   •   13:38
Ministerul Finanţelor impune codul de bune practice în domeniul achiziţiilor
Sursa foto: sutichak/Getty Images/iStockphoto

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), din subordinea Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a publicat recent o notificare privind bunele practici în realizarea achizitiilor aferente contractelor de lucrări pentru construcţia/modernizarea obiectivelor de investiţii. Astfel, autoritățile contractante vor avea în vedere mai multe aspecte în situația în care le sunt aplicabile prevederile Anexei nr. 2 din HG nr. 1/2018 în procesul de atribuire a contractelor de lucrări care includ și proiectarea acestora.

Precizările aduse de Agenție pot fi considerate bună practică, recomandându-se utilizarea lor și în cazul atribuirii unor asemenea contracte care au o valoare estimată mai mică decât 24.977.096 lei, se arată în notificare. În cazul în care autoritatea contractantă utilizează pentru realizarea obiectivului de investiții abordarea bazată pe atribuirea unui contract de lucrări care include și proiectarea acestora în conformitate cu legislația de specialitate, respectiva autoritate trebuie să conștientizeze faptul că viitorul contractant este responsabil atât pentru prestarea serviciilor de proiectare (elaborarea documentației tehnice și a detaliilor de execuție atât pentru lucrările permanente cât și provizorii), cât și pentru lucrările de construcție (permanente, respectiv provizorii), pe baza cerințelor prevăzute în caietul de sarcini, respectiv documentația de atribuire pe baza căreia se desfășoară procedura de atribuire.

Astfel, elementul principal care trebuie avut în vedere de autoritatea contractantă atunci când elaborează caietul de sarcini al achiziţiei (specificaţiile tehnice) este ca acestea din urmă nu pot fi la fel de detaliate în comparaţie cu un proiect tehnic, ci trebuie axate pe rezultatele urmărite (specificaţii de performanţă şi/sau de calitate)”.

×
Subiecte în articol: achiziţii publice