x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata impozitului specific pentru sectorul HoReCa până la sfârșitul anului

Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata impozitului specific pentru sectorul HoReCa până la sfârșitul anului

16 Oct 2020   •   18:04
Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata impozitului specific pentru sectorul HoReCa până la sfârșitul anului
Sursa foto: pixabay.com

Ministerul Finanțelor Publice propune, printr-un proiect de ordonanță de urgență, scutirea de la plata impozitului specific pentru sectorul HoReCa până la sfârșitul anului.

Impozitul specific este stabilit în funcție de indicatori cantitativi privind suprafața aferentă locației, numărul unităților de cazare, sezonalitate, rangul localității, ci nu în funcție de veniturile încasate.

„Ministerul Finanţelor Publice propune, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, scutirea de la plata impozitului specific unor activităţi datorat de operatorii economici care desfăşoară activitate în domeniul HORECA pentru perioada rămasã până la sfârşitul anului 2020, având în vedere faptul că impozitul specific datorat este stabilit în funcţie de indicatori cantitativi privind suprafaţa aferentă locaţiei, numãrul unităţilor de cazare, sezonalitate, rangul localităţii etc. şi nu în funcţie de veniturile realizate. Contribuabilii care datorează acest impozit vor recalcula impozitul datorat pentru anul 2020, în mod corespunzător, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulțirea valorii rezultate cu numărul de zile obţinut prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile rămase până la sfârșitul anului 2020 şi a numărului de 90 de zile calendaristice prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2020, precum şi perioada în care au întrerupt activitatea, total sau paţial, ca urmare a stării de urgenţã, dupã caz”, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de MFP.

Contribuabilii care au depus declaraţia fără aplicarea noii măsuri au posibilitatea depunerii unei declaraţii rectificative, având în vedere faptul că primul termen de plată a impozitului specific aferent semestrului I este 25 octombrie 2020.

Pentru acordarea posibilitãţii autoritãţilor publice locale de a adopta hotărâri privind reducerea impozitului pe clădiri sau scutirii de la plata taxei pe clădiri, se propune stabilirea termenului de 2 decembrie 2020 până la care autorităţile publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea impozitului anual pe clădiri cu până la 50% şi a scutirii de la plata taxei lunare pe clădiri şi stabilirea termenului de 21 decembrie 2020 până la care proprietarii clădirilor, respectiv concesionarii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, după caz, au obligaţia să depună la organul fiscal local o cerere de acordare a acestor facilităţi.

×