Drepturile de autor, diurnele de deplasare şi participarea salariaţilor la profit nu vor fi incluse în baza de calcul din care angajatorii au obligaţia să reţină şi să achite contribuţii la asigurările de şomaj, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de Ministerul Muncii.
Drepturile de autor, diurnele de deplasare şi participarea salariaţilor la profit nu vor fi incluse în baza de calcul din care angajatorii au obligaţia să reţină şi să achite contribuţii la asigurările de şomaj, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de Ministerul Muncii.
Guvernul a extins anul trecut categoriile de venituri luate în calcul, din 2008, la determinarea contribuţiilor sociale, adăugând la salariu şi sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii băneşti.
Proiectul de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, detaliază, prin norme, sumele care intră şi cele care nu sunt incluse în baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Astfel, nu se includ în baza de calcul sumele reprezentând prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer.
Totodată, nu sunt luate în considerare drepturile de autor, participarea salariaţilor la profit şi compensaţiile acordate în condiţiile legii, ori ale contractelor colective sau individuale de muncă salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor.
În schimb, sunt incluse în baza de calcul salariul de bază lunar brut, solda brută lunară, indemnizaţiile, primele, premiile, sporurile şi alte drepturi ale personalului militar, remuneraţia directorilor şi membrilor directoratului societăţilor pe acţiuni, precum şi sporurile, adaosurile şi drepturile băneşti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă, sub formă de procent.
Totodată, indemnizaţiile pentru concedii, indemnizaţiile pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, drepturile băneşti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă sub formă de stimulente, premii şi prime, drepturile băneşti în valoare brută, realizate lunar de persoanele care au raport de muncă, în calitate de membru cooperator şi orice alte sume plătite din fondul de salarii trebuie incluse în baza de calcul.
În cazul românilor trimişi în misiune permanentă în străinătate, salariile de bază sunt salariile de bază corespunzătoare funcţiilor în care persoanele respective sunt încadrate în ţară.
Proiectul de hotărâre al Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002 pune de acord dispoziţiile privind stabilirea bazei de calcul a contribuţiilor sociale, astfel încât baza de calcul a contribuţiei angajatorului să fie egală cu suma veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
Propunerea de modificare a bazei de calcul a contribuţiei individuale a asigurărilor sociale este necesară din cauza faptului că, în luna octombrie, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă nr.91/2007 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale, act normativ care modifică, printre altele, şi prevederi ale Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, referitoare la baza lunară de calcul a contribuţiilor la sistemul asigurărilor pentru şomaj.
“OUG 91/2007 prevede, la art VII, obligativitatea de modificare corespunzătoare, până la 1 ianuarie 2008, a normelor metodologice de aplicare a prevederilor legilor modificate, deci şi a Normelor metodologice de aplicare a Legii 76/2002, aprobată prin Hotărârea Guvernului 174/2002”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.
Potrivit notei de fundamentare, impactul social care va rezulta în urma schimbării bazei de calcul a contribuţiei individuale a asigurărilor sociale prin includerea tuturor veniturilor brute realizate, va determina mărirea bazei de calcul a drepturilor sociale.
Totodată, Ministerul Muncii intenţionează să modifice normele metodologice de calcul a contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale în care explică modalitatea de stabilire a claselor de risc.