x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Rovana Plumb, la Consiliul Ministerial pentru Coeziune: România susține ferm menținerea unui buget semnificativ pentru politica de coeziune post-2020

Ministrul Rovana Plumb, la Consiliul Ministerial pentru Coeziune: România susține ferm menținerea unui buget semnificativ pentru politica de coeziune post-2020

12 Apr 2018   •   21:38
Ministrul Rovana Plumb, la Consiliul Ministerial pentru Coeziune: România susține ferm menținerea unui buget semnificativ pentru politica de coeziune post-2020

Joi, a avut loc, la Luxembourg, reuniunea Consiliului Afaceri Generale - format Coeziune (CAG), cu participarea miniștrilor care gestionează politica de coeziune în Statele Membre, în prezența comisarului european pentru Politica Regională, doamna Corina Crețu.

În această ultimă reuniune a CAG înainte de prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii privind viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), de luna viitoare, președinția bulgară a subliniat importanța acestei perioade de negociere pentru viitorul politicii de coeziune.

În cadrul Consiliului, s-a arătat că este nevoie de o direcție clară în privința așteptărilor pe care Statele Membre le au cu privire la prioritățile și măsurile pentru creșterea impactului politicii de coeziune post-2020.

Delegațiile au susținut că politica de coeziune trebuie să ramână o prioritate absolută a bugetului UE și un pilon al integrării.

Discuțiile s-au concentrat, pe parcursul reuniunii, asupra elementelor-cheie care vor defini viitoarea politică de coeziune, ce are are o istorie de peste 3 decenii și în care, asa cum arătat delegațiile, beneficiile sale la nivelul fiecărui Stat Membru au fost incontestabile.

Abordarea generală a fost aceea că viitoarea politică de coeziune trebuie să aibă la bază obiectivele de dezvoltare ale Statelor Membre, dar să raspundă mult mai prompt și mai concret, în viitor, particularităților și dificultăților fiecărei regiuni.

In același timp, s-a accentuat faptul că, în atingerea obiectivelor viitoare ale UE, politica de coeziune trebuie să raspundă cât mai bine unor provocări, precum: solidaritatea europeană, buna funcționare a pieței unice, promovarea competitivității, schimbările climatice, tranziția energetică, digitalizarea, combaterea șomajului și crearea de locuri de muncă, în special în rândul tinerilor.

Pentru ca politica de coeziune să își atingă obiectivele viitoare, Statele Membre au punctat nu doar menținerea acesteia la un nivel de alocare cât mai satisfăcător, ci și îmbunătățirea cadrului sau general. S-au adus în discuție nevoia eficientizării Programelor, simplificarea procedurilor, clarificarea viitorilor indicatoria, dar și o mai bună vizibilitate și comunicare a politicii de coeziune către toți cetățenii europeni.

In intervenția sa, comisarul european pentru Politica Regională, doamna Corina Crețu, a reamintit prezentarea, în data de 2 mai, a noii propuneri privind viitorul CFM, adaugând că "niciun Stat Membru nu va fi imun la provocările viitoare, dar că este important să fie alocat un buget suficient pentru a acoperi nevoile actuale ale tuturor regiunilor" .

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, a susținut, în cadrul Consiliului, menținerea principalilor piloni ai actualei Politici de Coeziune și pentru perioada post-2020, adăugând că este nevoie de stabilitatea acestei politici de finanțare, care funcționează ca un motor de creștere și convergență al Uniunii Europene.

Finanțarea infrastructurii de bază în toate sectoarele trebuie să rămână o prioritate pentru regiunile mai puțin dezvoltate. România susține ferm menținerea unui buget semnificativ pentru politica de coeziune post-2020. Ne asumăm, așadar, măsuri pentru a atinge obiectivele politicii de coeziune, așa cum sunt ele definite în Tratat. Prioritară trebuie să rămână și alocarea financiară, ceea ce înseamnă că bugetarea trebuie să rămână cel puțin la același nivel și în următorul Cadru Financiar Multianual. România spune DA flexibilității, simplificării și rezultatelor! Într-o Europă în rapidă evoluție, care se confruntă cu schimbări continue, trebuie să asigurăm sprijin pentru ca regiunile noastre să se dezvolte la adevăratul lor potențial. Acesta este modul în care vom putea asigura bunăstarea cetățenilor europeni, a declarat ministrul Fondurilor Europene la Luxembourg.

×
Subiecte în articol: rovana plumb