x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Minune politică: de la vândut saltele, la șefia Portului Constanța

Minune politică: de la vândut saltele, la șefia Portului Constanța

de Cristian Anton    |    08 Feb 2019   •   11:30
Minune politică: de la vândut saltele, la șefia Portului Constanța

Angajata fostului ministru al Transporturilor Felix Stroe şi fosta şefă de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga a ajuns director general al Portului Constanţa, după ce instanţa a decis, pe 28 ianuarie 2019, că predecesorul său, Nicolae Dan Tivilichi, a fost numit ilegal în această funcţie. Daniela Şerban, noua şefă a portului, a ocupat până acum postul de director economic, de asemenea cu încălcarea legii, după cum se arăta în acţiunea judecătorească ce a dus la revocarea directorului general. Anterior, Daniela Şerban a lucrat la o fabrică de mobilă şi a vândut saltele.

Daniela Şerban, noul director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC), este din 2012 director economic al companiei, funcţie pe care a venit din postura de comerciant de saltele. Între 2008 şi 2016, femeia a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga, iar în perioada 2011-2012 era consilier economic în cadrul RAJA SA, regia de apă condusă de Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor şi preşedinte al PSD Constanţa. Între 2002 şi 2011 a fost director general al Flexi Mob Trading SRL, o firmă care vinde saltele. Între 2011 şi 2002 a fost directorul Mobila Gin Gin SRL, un producător de mobilă pe care îl deţine alături de italienii Luigi Massaro şi Vincenzo Mormile. Anterior, Daniela Şerban a fost contabilă la două firme de construcţii, Grup Freedom Construct SA şi COMCM SA.

Corpul de Control, în port

Ascensiunea Danielei Şerban, cu o evidentă susţinere politică din partea „greilor” PSD ai judeţului, nu s-a făcut în cele mai corecte condiţii. În 2017, câştiga un concurs pentru funcţia de director economic (pe care o ocupa deja) organizat în acelaşi timp cu cel pentru postul de director general, adjudecat de gălăţeanul Nicolae Dan Tivilichi. În acelaşi an, Mihaela Stăetu, fost director cu 20 de ani vechime în port, a făcut plângere penală şi a contestat în instanţă concursul, despre care a spus că e măsluit.

Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, a trimis Corpul de control la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa pentru a verifica modul în care a fost implementată guvernanţa corporativă. Altfel spus, ministrul vrea să afle cum s-a trucat un concurs pentru şefia celei mai importante companii de stat din Constanţa

Iniţial, Tribunalul Constanţa i-a respins acţiunea, dar Curtea de Apel a desfiinţat soluţia şi i-a dat dreptate reclamantei: concursul pentru ocuparea funcţiei de director general (câştigat de Nicolae Dan Tivilichi) şi director economic (însuşit de Daniela Şerban) a fost trucat şi organizat cu dedicaţie pentru cei doi. Şi ajungem la o absurditate: Tivilichi este înlăturat, iar în locul său este avansată Şerban, câştigătoarea aceluiaşi concurs măsluit.

Port, apă, mobilă, saltele, imobile

Legătura dintre Daniela Şerban şi baronul PSD Felix Stroe nu rezidă doar în scurta perioadă cât actuala directoare generală a Portului Constanţa i-a fost consilieră la RAJA SA. Şerban este administrator neexecutiv la RAJA încă din 2013, iar operatorul regional de apă îi asigură un venit consistent.

240.000 lei câştiga Daniela Şerban înainte să ajungă director general

În iunie 2018, Daniela Şerban declara încasări de 41.998 lei de la RAJA, care completau salariul anual de 185.071 lei aferent funcţiei de director economic CN APMC, la care se adăuga salariul de 6.840 lei ca director Flexi Mob Trading SRL. Omul „greilor” PSD a mai câştigat dividende de 6.250 lei de la Poli Invest SRL. Şerban are 56.056 lei în bănci, un teren de 800 metri pătraţi şi o casă în Mamaia Sat, una din cele mai scumpe locuri din România. Directoarea generală a portului deţine Flexi Mob Trading SRL (comercializează saltele, cu pierderi de 51.000 lei şi datorii de 500.000 lei), Poli Invest SRL (închirierea bunurilor imobiliare, profit 174.000 lei în 2017), Dacos Company SRL (fabricarea mobilei, profit 103.000 lei) şi Mobila Gin Gin SRL (comerţ cu mobilă, fără activitate).

Portul Constanţa a fost condus doi ani de directori numiţi în urma unui concurs trucat

×
Subiecte în articol: Daniela Şerban Portul Constanţa