x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Misiune FMI: Discuţii axate pe deficitul bugetar

Misiune FMI: Discuţii axate pe deficitul bugetar

de Daniela Ivan    |    28 Iul 2009   •   00:00

O misiune a FMI va veni la Bucureşti în perioada 29 iulie-10 august pentru a eva­lua acordul cu România. Însă primul raport referitor la ţara noastră va fi discutat în Consiliul FMI după 15 septembrie.



Misiunea care va sosi miercuri la Bu­cu­reşti va fi condusă de Jeffrey R. Franks, şeful misiunii FMI pentru România, şi are scopul de a pregăti un raport care să eva­lueze programul economic stabilit cu Ro­mânia, susţinut de FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.

"Consiliul Exe­cutiv al FMI va discuta acest raport probabil în a doua jumătate a lunii septembrie, dar data finală nu a fost stabilită, şi va de­cide dacă prima evaluare poate fi în­che­iată", se arată într-un comunicat transmis de instituţia financiară interna­ţio­nală. Reprezen­tan­ţii FMI se vor întâlni atât cu autorităţile, cât şi cu reprezentanţii sindicatelor, asociaţiilor de afaceri şi băncilor. La discuţii vor fi pre­zenţi şi reprezentanţi ai CE şi ai Băncii Mondiale.

CONDIŢII
A doua tranşă a împrumutului de la FMI, de 1,718 miliarde drepturi speciale de tragere, poate fi plătită ţării noaste cu con­diţia finali­zării primei evaluări a acor­dului. Trebuie precizat că, la negocie­rea acordului, autorităţile române şi misiunea FMI au conv­enit criterii pentru deficitul bugetar şi inflaţie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scădere a PIB cu 4,1% în acest an.

Pe de altă parte, ţintele privind deficitul bugetar pentru iunie şi septembrie sunt de 14,5 miliarde de lei la jumătatea anului (2,73% din PIB), respectiv 18,6 mi­liarde de lei (3,5% din PIB) la finele pri­me­lor nouă luni. Premie­rul Emil Boc a de­clarat că dis­cuţiile cu repre­zentanţii Comisiei Eu­ro­pene şi ai FMI vor viza deficitul, majora­rea deficitului pentru infrastructură, precum şi neimpozitarea profitului reinvestit. Surse FMI au opinat că se lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru Ro­mâ­nia, care anticipează accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1% la 7%-8%.

×
Subiecte în articol: economic