O misiune a FMI va veni la Bucureşti în perioada 29 iulie-10 august pentru a evalua acordul cu România. Însă primul raport referitor la ţara noastră va fi discutat în Consiliul FMI după 15 septembrie.
Misiunea care va sosi miercuri la Bucureşti va fi condusă de Jeffrey R. Franks, şeful misiunii FMI pentru România, şi are scopul de a pregăti un raport care să evalueze programul economic stabilit cu România, susţinut de FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale.
"Consiliul Executiv al FMI va discuta acest raport probabil în a doua jumătate a lunii septembrie, dar data finală nu a fost stabilită, şi va decide dacă prima evaluare poate fi încheiată", se arată într-un comunicat transmis de instituţia financiară internaţională. Reprezentanţii FMI se vor întâlni atât cu autorităţile, cât şi cu reprezentanţii sindicatelor, asociaţiilor de afaceri şi băncilor. La discuţii vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai CE şi ai Băncii Mondiale.
CONDIŢII
A doua tranşă a împrumutului de la FMI, de 1,718 miliarde drepturi speciale de tragere, poate fi plătită ţării noaste cu condiţia finalizării primei evaluări a acordului. Trebuie precizat că, la negocierea acordului, autorităţile române şi misiunea FMI au convenit criterii pentru deficitul bugetar şi inflaţie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scădere a PIB cu 4,1% în acest an.
Pe de altă parte, ţintele privind deficitul bugetar pentru iunie şi septembrie sunt de 14,5 miliarde de lei la jumătatea anului (2,73% din PIB), respectiv 18,6 miliarde de lei (3,5% din PIB) la finele primelor nouă luni. Premierul Emil Boc a declarat că discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FMI vor viza deficitul, majorarea deficitului pentru infrastructură, precum şi neimpozitarea profitului reinvestit. Surse FMI au opinat că se lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, care anticipează accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1% la 7%-8%.
Citește pe Antena3.ro