Proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană respectă toate exigenţele internaţionale, iar compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este prima din Europa care a adoptat "Codul internaţional de management al cianurii".
Marile proiecte industriale necesită rigurozitate suplimentară pentru a atrage investitori, a declarat Horea Avram, vicepreşedintele responsabil de mediu al RMGC. "Aderarea la aceste coduri voluntare de conduită şi respectarea lor are atât raţiuni morale, cât şi economice. În prezent, nici o companie care caută investitori importanţi pe piaţa financiară nu mai este judecată doar după modalitatea în care respectă legile unei ţări. Este privită într-un cadru global.
Pentru a primi o finanţare de zeci sau sute de milioane de dolari, trebuie să poţi oferi toate garanţiile posibile că proiectul pe care îl propui este viabil nu doar economic, ci şi din punct de vedere social sau al mediului. Proiectul RMGC se înscrie în toate exigenţele impuse la nivel internaţional", a afirmat Avram.
"Codul internaţional de management al cianurii", adoptat în premieră europeană de RMGC, include cele mai bune practici pentru managementul cianurii, acoperind toate aspectele legate de utilizarea acesteia în procesul de producţie, transport, manipulare, acţiune în caz de urgenţe, până la informarea şi consultarea publicului.
COSTURILE CRESC CU 50%
RMGC şi-a prezentat viziunea de mediu în cadrul unei întâlniri de specialitate organizată în cadrul Facultăţii de Mediu din Cluj-Napoca. Dincolo de toate motivaţiile şi îmbunătăţirile, miza rămâne aurul, al cărui preţ a crescut enorm în 2009, inclusiv pe fondul crizei economice şi financiare globale. În acest context, deşi şi-a început activitatea în anii 1997-1988 şi încă nu au avizele, a căror solicitare autorităţile române trebuiau să o analizeze, investitorii RMGC continuă să investească şi nu-şi pun problema unui abandon, pentru că "o investiţie într-o mină de aur ajunge în teren să fie aplicată în medie în peste 10-12 ani", după cum spune Horea Avram.
În altă ordine de idei, potrivit lui Cătălin Hosu, Regional Comunication Manager, în condiţiile în care "s-au scumpit toate în România, de la energie la forţa de muncă, cred că, dacă am analiza ultimele previziuni pentru anul în curs faţă de anul 2006, aceste costuri previzionate pentru proiectul de la Roşia Montană au crescut cu 40%-50%".
De altfel, Horea Avram punctează o noutate în materie, şi anume că Gunter Verheugen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că UE are un proiect prin care se va permite exploatarea resurselor miniere inclusiv în ariile protejate şi inclusiv în siturile Natura 2000 care până acum erau intangibile proiectelor de exploatare minieră. La nivel global, aurul este mai mult decât resursă şi bogăţie, chiar dacă 70% din aurul exploatat se transformă în bijuterii. Aproximativ 30% din acest aur asigură funcţionarea maşinilor şi gadgeturilor de ultimă oră.
"Faţă de cât aur se obţine la acest moment, cererea este cu până la 30% mai mare în piaţă, iar printre liderii care importă aur şi îşi fac stocuri pentru că vor să-şi dezvolte industriile adiacente sunt China, India şi Turcia, spune Avram. RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, aducând beneficii importante economiei româneşti.
Citește pe Antena3.ro