x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moda la Palatul Victoria: Impozite cu termen redus de valabilitate

Moda la Palatul Victoria: Impozite cu termen redus de valabilitate

07 Mai 2015   •   22:37
Moda la Palatul Victoria: Impozite cu termen redus de valabilitate
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Guvernele care au trecut pe la Palatul Victoria au ceva în comun. Toate au excelat la capitolul fiscalitate aberantă, impunând taxe şi impozite fără un studiu de impact serios.

De furia fiscală a guvernelor nu a scăpat nicio categorie socială în ultimii ani. Chiar în aceste zile, Guvernul ne serveşte o nouă mostră de gândire economică bine articulată.
- Loteria bonurilor fiscale - „Gândită” ca o măsură menită să stimuleze populaţia să se implice în combaterea fenome¬nului de evaziune fiscală, măsura a căzut rapid în derizoriu. Nici nu a avut loc prima tombolă, că Guvernul vrea deja să schimbe regulile.
- Taxa de mediu - lansată la guvernul Boc, a reuşit rapid să bulverseze şoferii. Comisia Euroapă în 2008, taxă inventată de peană a declanşat pe această temă procedura de infringement împotriva României de două ori, iar Guvernul s-a văzut nevoit să corecteze legislaţia. ¬
n Impozitul forfetar pentru IMM - o gândire marca Boc care a dus la închiderea a circa 100.000 de firme. Introdus în mai 2009, impozitul a fost anulat după un an.
- Taxa pe stâlp - a apărut anul trecut și era de 1,5% din valoarea construcţiilor speciale. După un an, taxa a fost micşorată la 1% .
- Impozitarea alocaţiei pentru copii - la începutul acestui an, mii de copii au fost „somaţi” de Fisc să plătească retroactiv contribuţiile de sănătate pentru alocaţiile bugetare primite în anul 20012. Finanţele solicitău plata sumei de 468 de lei. Nervi şi cozi la ghişeele Fiscului, iar, în final, Finanţele au spus că a fost o eroare de sistem.
- Impozitarea bacşişului - o măsură pompieristică și care nu ţine cont de criteriile de eficienţă ale impunerii. Impactul bugetar este foarte mic și, odată ce Fiscul va renunţa la debarcările în forţă în baruri şi restaurante, cei vizaţi vor reveni la vechile obiceiuri.

Profesiile liberale au intrat în colimator
Ultimii cărora le-a pus gând rău Fiscul sunt cei cu profesii liberale. Ziariştii, medicii, avocaţii, arhitecţii, artiştii şi alte categorii care câştigă bani pe cont propriu vor fi obligaţi să plătească taxe şi impozite ca orice angajat, dacă se aplică modificarea propusă de Minis¬terul Finanţelor. Altfel, se vrea desfiinţarea contractelor încheiate cu liber-profesioniştii şi transformarea lor în contracte de muncă. Schim¬barea ar urma să se aplice din vară pentru aproximativ un milion de români. Guvernul susţine că această reglementa-re armonizează legislaţia de la noi cu cea europeană, dar din aceasta abrogă excepţia prin care profesiile liberale nu pot fi recalificate ca dependente, susţin juriştii.
 

×