x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbări majore pe piața fondurile de pensii private : comision unic de administrare, fără comision pe contribuții și control mai strict al ASF asupra administratorilor și investițiilor

Schimbări majore pe piața fondurile de pensii private : comision unic de administrare, fără comision pe contribuții și control mai strict al ASF asupra administratorilor și investițiilor

de Adrian Stoica    |    09 Dec 2022   •   10:38
Schimbări majore pe piața fondurile de pensii private : comision unic de administrare, fără comision pe contribuții și control mai strict al ASF asupra administratorilor și investițiilor
Sursa foto: ASF

Guvernul a adoptat în ședința de joi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, care aduce modificări Legii nr. 411/2004 cu modificări și completări ulteriore. Ea vine cu o serie de schimbări care vor avea o influență puternică asupra sectorului în perioada următoare.

Potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), una din principalele modificări stabilește că va exista un comision unic de administrare și va dispărea comisionul pe contribuțiile participanților. În plus, statul impune un control mai strict al ASF asupra fondurilor, administratorilor lor și investițiilor derulate de fonduri. Pe de altă parte, în contextul în care se pregătește listarea unei părți din Hidroelectrica, Guvernul a decis să permită fondurilor de pensii să investească până la 10% într-o companie deținută majoritar de stat. Mai mult, dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private va fi imprescriptibil.

„Într-un moment critic în care constatăm creșterea riscului de piață cauzat de o volatilitate ridicată pe piețele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina și de impactul pandemiei Covid-19,A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenție evoluția pieței pensiilor private, de a înțelege și evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor și participanților la fondurile de pensii private, dar și la adresa stabilității financiare la nivelul economiei naționale. Măsurile de reformare a legislației din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorității, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfășoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi. Totodată,prin actualizarea cadrului de reglementare în domeniul pensiilor private, vom impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea ce privește activitatea acestora, modificările fiind aduse pentru a asigura o protecție suplimentară a activelor fondurilor de pensii private, în beneficiul participanților la aceste fonduri”.

Nicu Marcu, președintele ASF

Comision unic de administrare

Prin noile reglementări, Guvernul a decis să stabilească un comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităților principale și a celor secundare/conexe și va dispărea comisionul din contribuții.

În prezent, comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 2,5%, și prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe lună. Schimbarea adoptată prevede un comision unic care va fi calculat astfel:

„Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei”.

Cale liberă pentru a investii în Hidroelectrica

Având în vedere că se pregătește listarea unei participații din Hidroelectrica deținută de Fondul Proprietatea, Guvernul vrea să permită fondurilor de pensii să poată cumpăra local cât mai mult din Hidroelectrica.

Prin noua ordonanță, Executivul a decis că în cazul în care statul român deține, direct sau indirect, o participație mai mare de 50% din capitalul social al unui emitent, atunci administratorul fondului de pensii poate investi 10% din activele unui fond de pensii în respectivul emitent sau în fiecare categorie de active ale acestuia, fără a depăși 10%.

De asemenea, Guvernul a mai decis că dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei va fi imprescriptibil. În prezent, dacă administratorul nu primește nicio solicitare de plată a activului de la niciun beneficiar, drepturile cuvenite beneficiarilor şi nerevendicate se prescriu în termen de 3 ani.

Apare un nou administrator special

Guvernul a mai stabilit că în cazul declanșării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condițiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranță a sistemului de pensii private în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplinește cerințele legale în acest sens.

 

×