Miliardarul Lakshmi Mittal, care controleaza grupul ArcelorMittal, se afla in Romania si a descins joi dimineata cu un elicopter pe platforma combinatului siderurgic de la Galati.
Mittal a fost insotit de Ionel Bors, managerul de tara al ArcelorMittal, si a fost intampinat de Bruno Ribo, directorul general al unitatii din Galati, a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea. "Nu se cunosc motivele pentru care domnul Mittal face aceasta vizita. Exista insa informatii care arata ca vizita acestuia ar putea avea legatura cu situatia legata de energie si de starea unitatii de la Galati", a spus el, completand ca este posibil ca Mittal sa aiba o intalnire, tot joi, la Bucuresti, cu autoritati guvernamentale.
Energie pentru combinatul de la Galati
Anterior, ArcelorMittal Galati, al doilea consumator de energie din Romania, a depus o oferta de cumparare de energie pe OPCOM, prin care intentiona sa achizitioneze 3,15 TWh de energie, aproximativ 5% din consumul national, pentru o perioada de doi ani.
Contractul nu oferea un pret ferm decat pe prima luna, urmand ca pretul sa fie calculat printr-o formula. Aceasta includea ponderea energiei in costul final (circa 9%) si o serie de elemente obscure. Presa a scris ca Nuclearelectrica urma sa raspunda ofertei ArcelorMittal, insa firma de stat nu detinea destula electricitate si trebuia sa achizitioneze suplimentar energie de la Rovinari si Turceni. Pretul final urma sa fie sub media de pe OPCOM, asa ca dupa declansarea scandalului, firma de stat nu a mai inaintat oferta.
In ultimii doi ani combinatul siderurgic a cumparat energie prin OPCOM, printr-o schema care includea aceeasi reteta: Mittal cerea energie la un pret foarte mic, pe care nu si-l permitea decat Hidroelectrica. Aceste contracte sunt acum investigate oficial de catre Comisia Europeana, care investigheaza daca prin pretul plasat sub valoarea pietei, compania nu a beneficiat de un ajutor de stat ilegal. Contractul a expirat la inceputul acestui an si nu a mai fost reinoit din cauza fortei majore de la Hidroelectrica. Acum compania achizitioneaza energie de pe OPCOM si piata de echilibrare, pretul variind intre 220 si 250 de lei/MWh.
ArcelorMittal Galati e unul dintre cei mai mari exportatori ai tarii si de existenta combinatului depind in mod direct si indirect circa 40.000 de locuri de munca.
Se renunta la o unitate?
De asemenea, saptamana trecuta conducerea ArcelorMittal Galati a anuntat ca ar putea renunta la productia de piese mecanice noi, una dintre principalele activitati ale Uzinei de Piese de Schimb si Reparatii Siderurgice. Peste 350 de muncitori au oprit atunci lucrul si au cerut explicatii.
Pe langa combinatul de la Galati, grupul ArcelorMittal mai detine in tara noastra alte doua unitati la Iasi si Roman.