x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Monştrii energetici au probleme de proprietate

Monştrii energetici au probleme de proprietate

17 Iun 2009   •   00:00

Restructurarea sectorului energetic prin comasarea companiilor deţinute de stat în două companii integrate nici nu a pornit, că s-a şi poticnit.



Fondul Proprietatea, care are acţiuni la o parte din societăţile pe care Adriean Videanu, ministrul Economiei, vrea să le comaseze cu altele deţinute de stat, vrea ca în contul titlurilor sale să se realizeze un schimb just de acţiuni la noile entităţi. Operaţiunea ar trebui să se realizeze numai după ce se va face o evaluare de piaţă a companiilor de o societate cu reputaţie în domeniu.  

„În principiu, nu ne opunem ideii de fuziune/ divizare, atât timp cât se justifică din punct de vedere economic şi strategic. Astfel, orice fuziune trebuie să producă sinergii operaţionale şi/sau financiare. Dacă aceste sinergii nu sunt cuantificate şi nu sunt evidente, atunci un astfel de demers nu îşi are raţiunea şi nu poate fi susţinut", au precizat reprezentanţii Fondului Proprietatea la solicitarea Jurnalului Naţional.

Fondul nu a fost consultat nici de Ministerul Economiei şi nici de companiile din portofoliu cu privire la un astfel de demers, au mai spus oficialii FP.

OPERAŢIUNEA „MONŞTRII"

Potrivit informaţiilor prezentate de Adriean Videanu la Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor, Hidroelectrica va fi împărţită în două, iar din cele trei filiale de distribuţie a energiei electrice una va fi divizată şi împărţită către celelalte două.  

Prima companie energetică va cuprinde Complexurile Energetice Turceni, Rovinari, Cariova, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), precum şi cele două reactoare ale Nuclearelectrica de la Cernavodă. Pe lângă acestea, ar mai trebui să fie incluse sucursalele Hidroelectrica de la Vâlcea şi Slatina, precum şi jumătate din Electrica.  

Al doilea mic RENEL va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni de la Termoelectrica, Compania Naţională a Huilei, jumătate din Electrica. Totodată, aceasta va cuprinde hidrocentralele de la Porţile de Fier, Caransebeş, Haţeg, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău, Târgu Jiu. Pe lângă acestea va fi inclus şi Romgaz, producătorul natural de gaze naturale, care va avea în portofoliu şi termocentrala de la Iernut, ce va fi preluată de la Termoelectrica în contul unor datorii.

Ciocnire de portofolii
Fondul Proprietatea are acţiuni la majoritatea acestor companii. Cea mai valoroasă participaţie este cea de 19,94% din Hidroelectrica, societate care va fi împărţită în două. De asemenea, FP deţine 20% din Nuclearelectrica. La Turceni deţine 24,93%, la Rovinari 23,73%, în vreme ce la Craiova are alte 24,98%. Fondul deţine şi la Romgaz 14,99%. O altă problemă este că FP deţine câte 22% din filialele de furnizare şi distribuţie Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud şi Electrica Muntenia Nord. Acestea vor fi restructurate şi din ele vor rezulta două companii. Electrica deţine, pe lângă aceste filiale, şi pachete minoritare la cele cinci filiale privatizate (Enel Muntenia Sud, Enel Banat, Enel Dobrogea, CEZ Oltenia şi E.ON Moldova - la acestea Fondul Proprietatea are, de asemenea, participaţii), dar şi filiala de mentenanţă Electrica Serv. În plus, are demarate investiţii în producţia de energie din biomasă şi proiecte de investiţii în energie eoliană şi în microhidrocentrale totalizând 600 de mi­lioane de euro pentru energia curată.

×
Subiecte în articol: economic electrica