x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mozambicul a început livrările de gaze lichefiate către UE

Mozambicul a început livrările de gaze lichefiate către UE

13 Noi 2022   •   21:45
Mozambicul a început livrările de gaze lichefiate către UE

Mozambicul a început exporturile de gaze lichefiate către UE, în contextul opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia către blocul comunitar, scrie Bloomberg.

"Este o mare onoare să anunţ debutul primelor exporturi de gaze naturale lichefiate. Nava "British Sponsor" a părăsit apele Mozambicului cu destinaţia Europa", a anunţat preşedintele Filipe Nyusi într-un mesaj video.

Un contract pe termen lung a fost încheiat cu grupul petrolier britanic British Petrtoleum pentru întreaga producție de gaze lichefiate din Mozanbic. 

Actuala încărcătură a fost produsă la Coral Sul, a grupului petrolier intalian Eni. Capacitatea acesteia este de extracție este de 3,4 milioane de tone pe an, ceea ce înseamnă circa 30% din importurile totale ale Regatului Unit în 2021. 
Directorul general de la Eni, Claudio Descalzi, spune că aceste gaze lichefiate "pot contribui în mod semnificativ la securitatea energetică a Europei, în special prin diversificarea surselor de aprovizionare".

În contextul invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, livrările de gaze naturale din Caucaz au fost oprite iar blocul comunitar s-a văzut nevoit să se îndrepte spre alte surse. Însă gazele lichefiate importate mai ales din SUA dar și din alte state, sunt mai scumpe și mai slabe cantitativ. 

Zăcămintele de gaze lichefiate din Mozambic au fost descoperite în 2010, în nodrul provinciei Cabo Delgado și sunt cele mai mari găsite până acum în sudul Saharei. Mozambic ar putea ajunge în primii 10 exportatori de gaze lichefiate din lume. Țara este însă afectată de luptele între juntele militare, care ar putea împiedica dezvoltarea producției și a exporturilor. Un atac din orașul Palma, de anul trecut, a suspendat proiectele de gaze ale grupului francez TotalEnergies, în valoare de 16,5 miliarde de euro. Și un proiect al companiei americane ExxonMobil este oprit.

×
Subiecte în articol: gaze lichefiate mozambic