x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MTI va putea emite autorizaţia de construcţie chiar dacă exproprierile nu sunt finalizate

MTI va putea emite autorizaţia de construcţie chiar dacă exproprierile nu sunt finalizate

10 Mai 2010   •   00:00

Persoanele nemulţumite de valoarea despăgubirilor pentru exproprieri se vor putea adresa instanţei, dar fără a putea contesta transferul dreptului de proprietate, astfel că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va putea emite autorizaţia de construcţie deşi procedurile nu au fost finalizate.

Instituţia doreşte să simplifice cadrul legal pentru realizarea exproprierilor în vederea modernizării infrastructurii feroviare, aeroportuare şi navale, pentru a urgenta lucrările din domeniu, doarece derularea negocierilor pentru exproprieri poate fi prelungită sau chiar blocată "prin atitudinea proprietarilor acestor terenuri, atât din perspectiva purtării negocierii peste limitele acceptabile de preţ, dar şi din cea a unui eventual refuz de negociere", potrivit Mediafax.

"Finalizarea programelor de reabilitare şi extindere a infrastructurii publice în termenele stabilite prin contractele de execuţie este condiţionată de predarea terenurilor necesare către constructorii angajaţi, parcurgerea procedurilor de expropriere şi de obţinere a avizelor produc întârzieri majore în derularea execuţiei lucrărilor, ceea ce conduce la imposibilitatea respectării datelor-limită de tragere specificate în acordurile de împrumut şi generează penalităţi pentru întârzierea majoră a execuţiei lucrărilor faţă de termenele prevăzute în acordurile de împrumut", se arată într-un proiect de lege, elaborat de MTI.

Astfel, MTI va putea emite autorizaţia de construcţie în 72 de ore de la solicitare, chiar şi pentru cazurile în care lipseşte un aviz sau orice alt document, dacă se face dovada cererii acestuia.

Ministerul va putea elibera autorizaţia de construcţie şi în cazul în care solicitantul nu deţine titlu de proprietate pentru imobilele afectate de lucrare sau procedura de expropriere nu s-a finalizat.

Deţinătorii terenurilor vor fi obligaţi să permită accesul pe suprafeţe pentru efectuarea măsurătorilor şi a altor operaţiuni necesare studiului de fezabilitate, iar autorităţile locale şi forţele de ordine publică vor fi, de asemenea, obligate să pună în aplicare această prevedere.

"Nerespectarea dispoziţiilor de la paragraful precedent constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 20.000 de lei, în sarcina conducătorului unităţii; constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către prefect sau de către persoane împuternicite de acesta. Deasemenea, penalităţile pentru întârzierea lucrărilor sau pierderea finanţării vor putea fi reţinute în sarcina persoanei responsabile", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Lucrările, inclusiv cele pentru organizarea de şantier, vor fi scutite de taxele către Inspectoratul de Stat în Construcţii, către Casa Socială a Constructorilor, către Ordinul Arhitecţilor, precum şi de tarifele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, MTI va elabora normele metodologice de punere în aplicare.

În prezent, procedurile legale de expropriere pentru cauză de utilitate publică au la bază trei legi (Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, Legea nr. 407/2005 privind unele măsuri prealabile lucrărilor de reabilitare şi extindere a infrastructurii feroviare publice şi Legea nr. 85/2007 privind unele măsuri prealabile lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă), dar parcurgerea lor, etapă cu etapă, are ca finalitate achiziţia terenurilor pentru construirea şi modernizarea infrastructurilor de transport, după perioade mari de timp.

După aprobarea actului normativ, Legile 407/2005 şi 85/2007 vor fi abrogate.


×
Subiecte în articol: redactie