x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mugur Isărescu: Criza mondială nu afectează direct economia românească

Mugur Isărescu: Criza mondială nu afectează direct economia românească

14 Oct 2008   •   00:00

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a prezentat, în plenul Parlamentului, un raport privind consecinţele crizei economice mondiale asupra economiei româneşti, ca urmare a invitaţiei Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

BNR îşi reiterează punctul de vedere potrivit căruia tensiuni externe nu au afectat şi nu pot afecta direct economia românească şi sectorul bancar. Băncile au fost departe de o situaţie reala care să necesite intervenţie. "Este o simpla zvonistică exacerbată de repetiţiile care apar în presă", spune guvernatorul BNR.

BNR monitorizează evoluţiile pieţelor interne şi internaţionale şi e pregătită pentru a lua măsurile adecvate în caz de nevoie, asigură guvernatorul.

Romania are un sistem bancar continental. Aici, băncile de afaceri au rolul dominant. Mai mult de 90% din totalul activităţii de finanţare se desfăşoară prin sistemul bancar. Piaţa de capital, bursa de valori şi sistemul de asigurări, ocupa o pondere mult mai mică, spune Isărescu.

"Cele mai mult bănci sunt independente. Au o legătură directă cu banca mamă şi băncile mamă le pot influenţa cel mult prin numirea conducerii, ca orice acţionar majoritar", a precizat guvernatorul Băncii Naţionale. Ele sunt sub normele de prudentialitate emise de bnr, care a fost mai incapatanata decat in mod obisnuit.

Guvernatorul BNR a răspuns şi la întrebarea care stă pe buzele tuturor: cum face faţă România crizei financiare? Sistemul bancar românesc a fost ferit de ceea ce economia numeşte "produse toxice", extrem de sofisticate, derivative. Potrivit lui Mugur Isărescu, ţara noastră nu a intrat în contact nici cu expuneri la produsele financiare care sunt expuse crizei.

Guvernatorul a amintit de efectele indirecte, "tot mai evidente". "Dacă sunt amplificate de dezechilibre pe plan intern pot cauza probleme pe termen lung", a declarat Mugur Isărescu.
www.antena3.ro

×
Subiecte în articol: economic mugur isarescu