x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania este pe locul doi in Europa la economie subterana. 28% PIB e nefiscalizat

Romania este pe locul doi in Europa la economie subterana. 28% PIB e nefiscalizat

de Elena Stan    |    08 Mai 2013   •   17:43
Romania este pe locul doi in Europa la economie subterana. 28% PIB e nefiscalizat

Economia subterană din România a scăzut în ultimii zece ani cu 15%, ajungând la 39,6 miliarde euro în acest an, potrivit unui raport al Visa Europe. Scăderea a fost înregistrată pe fondul pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, a creşterii plăţilor electronice, precum şi pe fondul crizei financiare mondiale. “Reducerea circulaţiei numerarului şi utilizarea sistemelor de plăţi electronice ajută în mod clar la reducerea economiei subterane. În prezent, cu doar 16 tranzacţii electronice pe an, România se situează cu mult în urma mediei UE de 180 de tranzacţii electronice pe cap de locuitor”, a declarat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.

Cu toate acestea, România se situează în continuare pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte ponderea economiei subterane în PIB, estimată la 28% în 2013, la egalitate cu Croaţia, Estonia şi Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%, potrivit raportului. Începând din anul 2008, după criza financiară, economia subterană din România a avut o evoluţie mixtă în termeni absoluţi. Mai mult, după declinul economiei şi creşterea şomajului, în perioada 2010-2013 a fost înregistrată o extindere a fenomenului  pe fondul măsurilor de austeritate şi a percepţiei publice potrivit căreia corupţia nu este pedepsită. În acest an, economia subterană va scădea cu 1,5 miliarde euro, potrivit estimărilor companiei, în timp ce PIB-ul va reveni la valoarea din 2008.

Economia nefiscalizată din Europa, scade
În Europa, economia subterană va coborî în 2013 la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, criza economică determinând multe state să ia măsuri de combatere a acestui fenomen, în vederea consolidării finanţelor publice şi stimulării economiei, potrivit raportului. Astfel, economia subterană din Europa va atinge în acest an 2.100 miliarde euro, reprezentând 18,5% din PIB.

Singurul stat unde economia nefiscalizată are o pondere mai ridicată la PIB decât în România este Bulgaria, cu 31%, faţă de 8-10% în Elveţia, Austria, Olanda sau Marea Britanie. Raportul se apropie de 30% şi în Croaţia, Lituania şi Estonia, estimează Visa Europe.
La nivel european, munca la negru reprezintă aproximativ două treimi din economia subterană, în timp ce subraportarea veniturilor reprezintă o treime, potrivit raportului.

×
Subiecte în articol: munca la negru