Asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa (SNC) a câştigat licitaţia pentru furnizarea de corvete multifuncţionale. Contractul estimat iniţial la 1,6 miliarde de euro asigură şi modernizarea sistemelor de luptă ale fregatelor Regina Maria şi Regele Ferdinand.
Romtehnica SA, compania de stat care a organizat licitaţia pentru corvetele militare ce vor intra în dotarea Forţelor Navale, a declarat câştigătoare asocierea dintre Naval Group şi SNC, au declarat surse oficiale pentru Agerpres. Licitaţia a fost întârziată după ce procedura de achiziţie a fost suspendată în ianuarie de MApN în urma demersului SNC de a da în judecată Guvernul, cerând anularea licitaţiei.
O condiţie pentru atribuirea contractului de 1,6 miliarde de euro este ca cele patru corvete să fie construite pe un şantier naval din ţara noastră
Ulterior, Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. O lună mai târziu, SNC a renunţat la proces.
Care au fost ofertele de preţ
Compania de stat franceză Naval Group a avut cea mai bună ofertă de preţ, de 1,2 miliarde de euro, pentru nava Gowind 2500, deşi era singurul competitor care nu avea şantiere în România. A semnat însă un parteneriat cu Şantierul Naval Constanţa, deţinut de Gheorghe Bosânceanu, un apropiat al fostului preşedinte Traian Băsescu. Pe locul doi s-a clasat Damen, care deţine şantiere la Galaţi şi Mangalia: 1,25 miliarde de euro pentru nava Sigma 10514. Cel mai mare preţ l-a avut Fincantieri, compania care are şantiere la Brăila şi Tulcea cerând 1,34 miliarde de euro pentru nava Abu Dhabi Enhanced.